Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran Batı’ya Meydan Okudu!

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümünde yaptığı konuşmada Batı’ya sert mesajlar verdi. Pezeşkiyan, İran’ın aşırı talepler karşısında geri adım atmayacağını ancak bölgesel barış için diplomasi kapısını açık tuttuğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümünde yaptığı

İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümü kapsamında Azadi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte halka hitap eden Pezeşkiyan, konuşmasında özellikle ABD ve Avrupa’ya yönelik eleştirilerde bulundu. Devrimin ilk gününden bu yana İran’ın hedef alındığını savunan Pezeşkiyan, Batılı ülkelerin devrimi zayıflatma çabalarının başarısız olduğunu dile getirdi.

Pezeşkiyan, “İran, Batı’nın aşırı talepleri karşısında boyun eğmeyecek. Herhangi bir saldırı karşısında da geri adım atmayacak” ifadelerini kullanarak ülkesinin egemenlik haklarını sonuna kadar savunacağını vurguladı.

AW639563 02 - Marmara Bölge Gazetesi

Protestolara Değindi, Özür Diledi

Konuşmasında son dönemde yaşanan iç gelişmelere de değinen İran Cumhurbaşkanı, 8 ve 9 Ocak tarihlerinde yaşanan olayların toplumda derin bir üzüntüye yol açtığını belirtti. Halktan özür dileyen Pezeşkiyan, “Cumhurbaşkanı olarak tüm aksaklıklar ve eksiklikler nedeniyle İran milletinden özür diliyorum” dedi.

Hükümetin halkın taleplerini dikkate almaya hazır olduğunu ifade eden Pezeşkiyan, 14’üncü hükümet olarak sorunları çözme konusunda kararlı olduklarını söyledi. Zarar gören vatandaşlara hizmet etmeyi görev bildiklerini belirten İran lideri, toplumsal birlik ve dayanışma mesajı verdi.

AW639563 01 - Marmara Bölge Gazetesi

Türkiye Dahil Bölge Ülkelerine Teşekkür

Pezeşkiyan, konuşmasında bölge ülkeleriyle yürütülen diplomatik temaslara da dikkat çekti. Türkiye başta olmak üzere Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Suudi Arabistan ve Mısır ile temasların sürdüğünü belirtti.

Türkiye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Suudi Arabistan ve Mısır liderlerine teşekkür eden Pezeşkiyan, bu ülkelerin sorunların diplomatik yollarla çözülmesi yönündeki çağrılarının önemli olduğunu ifade etti.

Pezeşkiyan, İsrail ve ABD’nin “kötü planlarına” karşı bölgesel dayanışmanın önemine vurgu yaparak, “Bölgenin sorunlarını yabancılar değil, yalnızca bölge ülkeleri çözebilir” dedi.

AW639563 07 - Marmara Bölge Gazetesi

“Nükleer Silah Peşinde Değiliz”

Dış politika başlığında nükleer program konusuna da değinen Pezeşkiyan, İran’ın nükleer silah geliştirme amacı taşımadığını belirtti. “Nükleer silah peşinde değiliz ve her türlü denetime hazırız” diyen İran Cumhurbaşkanı, buna rağmen ABD ve Avrupa’nın açıklamalarının güven ortamını zedelediğini savundu.

Pezeşkiyan’a göre Batı’nın tutumu, diplomatik müzakerelerin ilerlemesini zorlaştırıyor. Ancak İran yönetimi, buna rağmen diplomasi kanalını açık tutma niyetinde olduğunu vurguluyor.

AW639563 08 - Marmara Bölge Gazetesi

“Barış İçin Etkileşime Hazırız”

Konuşmasının sonunda bölgesel barış ve istikrar mesajı veren Pezeşkiyan, İran’ın komşu ülkelerle iş birliğini güçlendirmek istediğini dile getirdi. “Bölge ülkeleriyle barış ve huzurun sağlanması için tüm gücümüzle etkileşim halindeyiz” ifadelerini kullanan Pezeşkiyan, dış müdahalelere karşı bölgesel dayanışma çağrısında bulundu.

İHA