Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“HİÇBİR ÇOCUĞUN GERİDE KALMADIĞI BİR TÜRKİYE MÜMKÜN”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Yahşi mesajında fırsat eşitliğine dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

ÇOCUKLARIN HAK MEHRUMİYETLERİ ARTIYOR

CHP Balıkesir Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, “20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, toplam 196 ülke tarafından imzalanan en geniş katılımlı sözleşmedir. Aynı zamanda 20 Kasım, “Dünya Çocuk Hakları Günü” ilan edilmiştir. Ayrımsız tüm çocuklar için temel insan haklarını barındıran sözleşme, çocuklar adına yapılan tüm işlemlerde esas olarak çocuğun üstün yararını hedefleme yükümlülüğünü getirmiştir. Bugün sözleşmenin imzalanmasının 34. Yılındayız. Aradan geçen zamanda çocuk hak mağduriyetleri dünyanın birçok yerinde artarak devam etmektedir. Çalıştırılan, sokakta yaşayan, dilendirilen, fiziksel-duygusal şiddete maruz kalan, çocuk yaşta zorla evlendirilen, fuhuşa zorlanan, tecavüz, tacize, ayrımcılığa maruz kalan, yoksulluk, açlık, eğitimsizlik, sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan, savaş ve çatışma bölgelerinde yaşamak zorunda kalan, çatışma ortamında katledilen çocuklar bulunmaktadır” dedi.

Başkan Yahşi, “Türkiye’de çocuk istismar ve ihmalleri noktasında yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen etkin sonuçlara ulaşamamaktadır. Özellikle çocuk mağduriyetleri ve suça sürüklenen çocuklardaki artış sadece yasal düzenlemelerle giderilemeyecek boyutlara gelmiştir. İstismarla mücadele için etkin çözümler bulunması gerekirken günlük politik ihtiyaçlar nedeni ile çocukların istismarcıları ile evliliklerini çözüm olarak sunan, suça sürüklenen çocuklar için cezaevi dışında çözüm üretmeyen, çocuk işçiliğini ortadan kaldırmayan, her çocuğa eşit okul imkânı sağlamayan, ayırımcılık yapan, çocuğun yüksek yararına aykırı her türlü anlayış ve uygulamanın karşısındayız.Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de okullaşma oranı 4+4+4 sisteminden sonra düşüşe geçti. 2012-2013 yılında ilkokulda yüzde 98,86 olan okullaşma oranı, 2021-2022’de yüzde 93,16’ya düştü. 4+4+4 kesintili eğitim sistemi acilen kaldırılmalı, kesintisiz temel eğitime geçilmelidir. Devlet okullarında eğitim her geçen gün daha da niteliksizleşiyor.  Düşünen, sorgulayan, haklarının bilincinde olan, eşit, özgür, laik, demokratik ve çağdaş bir ülke için laik-bilimsel ve karma eğitimden asla vazgeçmeyeceğiz. Millî Eğitim Bakanlığı’nın 20 yıldır süren, sistem oturtamama, ideolojik önyargılarla çocuklarımızı bir tür deney meselesine döndürmesi nedeniyle ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuk odaklı politikaları hayata geçiremediklerini görüyoruz. Bütüncül Çocuk Hakları politikası geliştirmek için çocukların üstün yararını gözeten bir sosyal devlete her zamankinden çok ihtiyaç var. TÜRK-İŞ’in Ekim 2023 Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasındaki verilere göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı son bir yılda %84,37 artmıştır. 4-6 Yaş grubu çocuklar için artış  %83,47,  15-19 yaş grubu için ise %83,55 olmuştur. 2018-2021 verilerine göre 0-17 yaş grubu yoksulluğunda Türkiye OECD ülkeleri arasında 2. sırada yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

OKULLARDA BİR ÖĞÜN BESLENME

Çocukların yoksulluk sorunları içerisinde olduğunu ifade eden Ayşe Pınar Yahşi okullarda her gün ücretsiz bir öğün yemek verilmesi talebini dile getirdi. Yahşi, “22,7 milyon çocuğun 7,5 milyonu yoksul tanımlamasının içinde. Çocuklarda bodurluk, gelişim bozukluğu, obezite oranları arttı. Türkiye’de bugün her 5 çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır. Çocuklar okula aç gitmektedir. Okullarda bir öğün beslenme programı hayata geçirilmelidir. Dünya Okul Yemekleri Koalisyonu’na dahil olmalıyız . Çocuklar için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne yakışır bir adım atarak okullarda çocuklar için bir öğün beslenme programını hayata geçirilmelidir. Hiçbir çocuğun yatağa aç gitmediği bir Türkiye mümkün. Cumhuriyetin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük önem verdiği bir bayram hediye ettiği çocuklar için açlığı ve yoksulluğu reva gören bir anlayışı kabul edemeyiz. Biz yetişkinler kuşaklararası yoksulluğu sonlandıracak, çocuklara sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını sunacak bir dünyayı yaratmakla yükümlüyüz. Hiçbir çocuğun geride kalmadığı bir Türkiye mümkün” dedi. Burcu DEMİR