Uzmanlar, hibrit çalışma modelinin klasik çalışma biçimlerinden daha verimli olduğunu ifade ediyor. Kovid-19 salgını, geçtiğimiz dönemlerde tüm insanlığın en önemli gündem maddesiydi. Etkilerini yavaş yavaş unutmaya başlasak da modern zamanlardaki en büyük salgın, gündelik yaşamımızdaki pek çok hususta önemli değişimlerin yaşanmasına sebep oldu. Sokağa çıkma ve seyahat kısıtlamalarının uygulandığı günlerde, dünya genelindeki sayısız insan zorunlu olarak evden çalışmak durumunda kalmıştı. Takip eden süreçte bu yeni çalışma modelinin ne kadar verimli olduğuna dair tartışmalar da hız kazandı. Bununla birlikte bazı uzmanlar yeni çalışma modelinin geleneksel çalışma modeline kıyasla çok daha verimli ve avantajlı olduğu kanaatinde. Zaten bu yeni çalışma modeli de gün geçtikçe daha popüler hale geliyor, dünyanın farklı coğrafyalarındaki önemli şirketler, evden veya hibrit çalışma modelini hayata geçiriyor.
Çünkü pek çok uzman gibi çalışanların büyük bir bölümü de belirli günlerde ofiste, belirli günlerde ise ofis dışında çalışmanın, yani hibrit çalışma modelinin daha faydalı olduğunu düşünüyor. Öyle ki faaliyetlerini hibrit çalışma modeli ile yürüten şirket çalışanları, bu modelin ruh sağlıklarına dahi iyi geldiğini ifade ediyor! Kovid-19 salgını, insan yaşamındaki bazı hususların önemli ölçüde değişmesine neden oldu. Bunların başında şüphesiz iş ve çalışma hayatındaki değişiklikler geliyor. Salgın sürecinde ortaya çıkan zorunluluklar ofis dışında çalışma sisteminin bir hayli popüler hale gelmesine neden oldu. Salgın sürecinin büyük oranda sona ermesine rağmen dünya genelindeki bazı şirketler, uzaktan çalışma modelini sürdürme kararı aldı.
Öte yandan çalışanların haftanın bazı günlerinde ofiste, bazı günlerinde ise ofis dışından çalıştığı hibrit çalışma modeli de son dönemde oldukça popüler. Kısa süre önce hibrit çalışma modeli üzerine yapılan bir araştırma ise bu sistemin çalışanlar tarafından bir hayli sevildiğini ortaya koyuyor.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli FlexJobs şirketi, Kovid-19 salgını sonrası değişen çalışma koşulları üzerine dikkat çeken bir araştırma gerçekleştirdi. Hibrit çalışma modeli ile çalışan 5.600 kişi üzerinde yapılan anket çalışmasında, oldukça enteresan verilere ulaşıldı.
Ankete katılan kişilerin yüzde 96’sı, hibrit çalışma modelinin ofiste çalışmaktan daha iyi olduğunun düşünüyor. Sebebi ise hayli ilginç. Çalışanların büyük bir bölümü, yeni nesil çalışma modelinin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu kanaatinde. Öte yandan araştırma kapsamında ortaya çıkan başka ilginç bulgular da var.
Hibrit çalışma modelinden memnun olan çalışanların yalnızca yüzde 47’si tamamen uzaktan çalışmayı tercih ediyor. Yani çalışma hayatındaki insanların önemli bir bölümü “ofiste çalışmak” fikrinden bütünüyle uzaklaşmış değil. Çalışanların yüzde 49’u ise hem ofisten hem de uzaktan çalışmanın daha verimli olduğu kanaatinde. Yüzde 4’lük bir kesim ise yalnızca ofiste çalışmayı tercih ettiğini dile getiriyor.
Hibrit çalışma modelinin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu düşünenlerin yüzde 30’u, bu sistemin kariyerlerine de pozitif anlamda katkı sağladığını ifade ediyor. Çalışma sonuçlarını değerlendiren uzmanlar da benzer bir kanaatte.
Çalışanların işlerini tamamladıkları yer ve zamanı dikkate alarak verimlilik düzeyini ölçen uzmanlara göre uzaktan veya hibrit çalışmak, ofiste çalışmaktan çok daha verimli. İlgili alanda çalışma yürüten uzmanlar, uzaktan ve hibrit çalışma modelinin çalışanlardaki stres seviyesini azalttığını ve bu anlamda insan sağlığına faydalı olduğunu ifade ediyor. 5.600 kişinin katıldığı anket çalışmasına göre çalışanların yüzde 87’si, işe gidiş geliş sürecindeki seyahat süresinin kendileri için bir stres kaynağı olduğunu dile getiriyor.
YORUMLAR