Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Günay Erdem

HAREKET SAĞLIKTIR

 

Gelişen teknoloji, ulaşım araçlarının rahatlığı, asansörler, yürüyen merdivenler derken günlük hareketimiz azalmakta. Az yürür çok yorulur olduk. Hareketimiz azaldıkça vücudumuzu daha yorgun hissetmeye başladık. Marketten aldığımız iki  poşeti  taşımak bile bazen zor gelmekte.

Bundan yaklaşık bin yıl önce büyük Türk alimi İbn-i Sina sağlığı korumanın üç temel prensibi vardır; hareket, gıda, uyku diyerek sağlıklı yaşamın ana hatlarını göstermiştir. Hareketten bahsettiğimiz yaşamımızın bir parçası haline egzersizi koymamızdır. Düzenli yapılan egzersizin hipertansiyon, yüksek kolesterol (LDL), şeker hastalığı, kalp hastalığı, felç, kanserler gibi sağlık sorunlarının gelişme riskini azalttığı  bilinmektedir. Egzersizle birçok hastalığın gelişmesi önlendiği gibi aynı zamanda vücut daha dinç ve enerjik hissedilir, ruh sağlığını iyileştirebiliyor ve yaşam kalitesini artırıyor. Aerobik egzersiz (yürüme, koşma, bisiklet sürme, yüzme vs) ve ağırlık antrenmanı beynin daha esnek olmasını yardımcı olarak hafıza ve öğrenme gibi bilişsel aktivitelere olumlu etki sağlıyor. Yapılan egzersiz ile kalp daha fazla kan pompalama yaparak beyin dokularındaki oksijen kullanımı üst düzeye çıkarıyor. Bu da alzheimer ve demans gibi hastalıkların önlenmesinde destek sağlıyor. Yaptığımız egzersiz sonrası kendimizi ruh hali olarak daha iyi hissederiz ve zihinsel uyanıklık sağlanmış olur. Bunun sebebi egzersiz sonrası artan dopamin, seratonin, norepinefrindir. İşte bu egzersizin depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı ilişkisini açıklıyor.
Yaş ilerledikçe vücutta katabolizma arttığı için kas gücü kütlesi de azalmakta, sakatlanma, yaralanma riski artmaktadır. Egzersiz vücuda dayanıklılık sağlar. Kemik yoğunluğunu artırır ve  kemiklerin oluşmasında ve korunmasında yardımcı olur.

Düzenli yapılan egzersiz sayesinde kandaki kötü kolesterol dediğimiz LDL miktarı azalmakta, iyi kolesterol artmaktadır. Kötü kolesterolün azalmasıyla damarlarda birikimi önlenmekte ve böylece damarların yapısında meydana gelecek deformasyon, sertleşmenin önüne geçilmektedir. Egzersiz yaparken kalp hızımızın artığını hissederiz, normalden daha hızlı atmaya başlar. Kalbin daha hızlı atmasıyla kalbe giden kan miktarı artmakta ve kalbin oksijenlenmesi daha iyi olup, kalp kası güçlenir. Kan basıncının dengelemesini sağlayarak hipertansiyonu önler. Önemli olan yaşınıza uygun tempoda egzersiz yapmanızdır. Hayatınıza hareket katın, sağlıkla kalın.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER