Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Google’a 100 Milyar Dolarlık Tazminat Tehlikesi!

Dünyanın en büyük arama motoru şirketlerinden Google, dünya genelinde tekelcilik ve rekabet ihlali suçlamalarıyla karşı karşıya. Yüzde 90’lık pazar payıyla arama motoru pazarını domine eden şirket, Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer ülkeler tarafından açılan birçok davada suçlu bulunuyor. Son olarak, tekelcilik davaları kapsamında 100 milyar dolara kadar varan tazminatlarla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Dünyanın en büyük arama

Google, piyasada hakimiyetini kötüye kullandığı ve tekel oluşturduğu iddialarıyla hem AB hem de ABD’de birçok dava ile karşı karşıya. Teknoloji yatırım ve yönetim firması Bernstein’ın analistlerine göre, Google’ın tekelcilik davalarından dolayı ödeyeceği tazminat miktarları 100 milyar dolara ulaşabilir. Yapay zeka ve dijital reklamcılıkla ilgili davaların eklenmesiyle birlikte bu tutarın çok daha yüksek rakamlara çıkabileceği ifade ediliyor.

AB’DEN 8 MİLYAR EURO’YU AŞAN PARA CEZALARI

Google, 2009 yılında Microsoft tarafından desteklenen PR firması Infederation LTD’nin AB Komisyonu’na yaptığı şikayetle ilk kez ciddi bir tekelcilik suçlaması ile karşılaştı. AB Komisyonu, 10 Kasım 2010 tarihinde Google’ın, alışveriş konusunda kendi hizmetlerini ön plana çıkararak yetkisini kötüye kullandığına dair resmi soruşturma başlattı. 2017 yılında ise Google’ın, her aramayı kendi alışveriş sitesine yönlendirdiği tespit edildi ve şirket, 2.4 milyar euro para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, AB tarafından teknoloji şirketlerine verilen en yüksek cezalar arasında yer aldı.

2013 yılında ise aralarında Nokia, Microsoft ve Oracle gibi şirketlerin bulunduğu 17 şirketten oluşan FairSearch isimli girişim, Google’ın mobil cihaz üreticilerine Android işletim sistemini ücretsiz sunma karşılığında YouTube ve Google Maps gibi uygulamaları cihazlarında bulundurmayı zorunlu kıldığı gerekçesiyle şikayette bulundu. AB Komisyonu, 2016 yılında Google’a 4.3 milyar euro ceza kesti. Google bu kararı temyize götürse de süreç halen devam ediyor.

AB, Google’a bir başka ceza da internet reklamcılığı alanında geldi. Google’ın, AdSense hizmetiyle piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 2019 yılında 1.49 milyar euro ceza verildi. Tüm bu davalar ve cezalar, AB’nin Google’a toplamda 8.25 milyar eurodan fazla para cezası uygulamasına yol açtı.

- Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

ABD VE DİĞER ÜLKELERDE DE HUKUKİ SÜREÇLER DEVAM EDİYOR

Google, ABD’de de benzer suçlamalarla karşı karşıya. 2020 yılında ABD Adalet Bakanlığı ve 38 eyalet başsavcısı, Google’ın internet araması ve arama reklamcılığı alanında yasa dışı tekel oluşturduğu gerekçesiyle dava açtı. Bu dava, ABD tarihindeki en büyük antitröst davalarından biri olarak kayıtlara geçti. 2023 yılında ise Adalet Bakanlığı, Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcıları ile Google’a dijital reklamcılık sektöründe tekelcilik yapmak suçlamasıyla bir dava daha açtı. Bu davaların her ikisi de sürüyor.

DÜNYA GENELİNDE DEV CEZALAR VE ŞİKAYETLER

Google, sadece ABD ve AB ile değil, dünya genelinde birçok ülke ve medya kuruluşu ile de hukuki süreçlerle karşı karşıya. İşte bu davalardan bazıları:

  • Kaliforniya: Google, kullanıcılarının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Kaliforniya eyaletinde 5 milyar dolarlık bir dava ile karşı karşıya kaldı. Şirket, bu davada uzlaşma yoluna gitmeyi tercih etti.
  • Fransa: Fransa Rekabet Kurumu, Google’a içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret vermediği gerekçesiyle 250 milyon euro para cezası verdi.
  • İngiltere: İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi, Google’ın dijital reklamcılık alanındaki uygulamalarının rekabet karşıtı olduğuna hükmederek şirkete karşı 13.6 milyar sterlinlik dev bir dava açılmasına karar verdi.
  • Hollanda: Hollanda da İngiltere’ye benzer şekilde ulusal medyanın dijital reklam kayıplarının Google tarafından karşılanması için hukuki süreç başlattı.

Google’a ayrıca Axel Springer ve Schibsted’in de aralarında bulunduğu 32 medya grubu tarafından, medya şirketlerinin haksız rekabet nedeniyle gelir kaybına uğradığı gerekçesiyle 2.1 milyar euro değerinde bir dava açıldı.

GOOGLE’IN YASAL MÜCADELELERİ SÜRÜYOR

Google, tüm bu davalar ve cezalar karşısında hukuk mücadelesini sürdürüyor. Şirket, davaların büyük bir kısmını temyize götürdü ve uzlaşma yoluyla anlaşmaya çalışıyor. Ancak, tüm bu davaların sonucunda ödenecek tazminatların 100 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Bu miktar, teknoloji devinin gelecekteki faaliyetlerini ve stratejilerini de etkileyecek bir dönüm noktası olabilir.

Google’ın dünya genelinde karşı karşıya kaldığı bu hukuki süreçler, teknoloji devlerinin piyasadaki güçlerini ve hakimiyetlerini nasıl kullandıklarını gözler önüne sererken, tekelcilik ve rekabet konularındaki tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Haber Merkezi