Proje, Çarmık Mahallesi sakinlerinin gelir düzeyini artırmayı, sürdürülebilir üretim geliri elde etmeyi, tersine göçü teşvik etmeyi ve doğal ürünlerin daha geniş bir kitleye ulaştırılmasını amaçlıyor. Projede, atıl durumda olan bir binanın restore edilerek atölye ve satış ofisi olarak kullanılmasıyla başlanmış. Ürün paketleme, vakumlama, ayıklama makinelerinin alımıyla birlikte ürün tanzim ve satış noktası ile depolama alanı da oluşturularak yapı hizmet vermeye başlamış.
Kooperatif, çiftçilere ve kadınlara ürünlerin üretimi konusunda eğitimler vererek salça, kurutulmuş meyve, reçel, sirke, turşu gibi ürünlerin pazarlanmasına başlamış ve özellikle bölgede yüksek gelir sağlayan yöresel bir ürün olan “badalan fasulye” için çalışmalara başlamış. Fasulyeler, boyutlarına göre ayrılarak dondurucularda muhafaza edilerek talep edilen her şehre ulaştırılabilecek şekilde işleniyor.
Proje, kadın istihdamını teşvik ederek bölgedeki sosyal sorunları hafifletmeyi, dezavantajlı kesimlerin ekonomik ve sosyal yaşama daha fazla katılımını sağlamayı ve sosyal girişimciliği desteklemeyi hedefliyor. Kadınlar aldıkları eğitimlerle daha verimli çalışıyor ve ürettikleri ürünler kooperatif aracılığıyla yeni pazarlara ulaşıyor. GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, projenin başarısından memnuniyet duyduğunu belirterek, kadınların ekonomik güçlenmesine ve yerel ekonominin canlanmasına önemli katkılar sağladığını ifade etti. Haber Merkezi