Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmazlarından birisi de şekerlemelerdir.Birbirinden farklı şekerlemeler sayesinde sofraları da tatlandırmak mümkün. Bayramların gittikçe çağın ruhuna, dönemin koşullarına göre şekil değiştirdiği, eski bayramlar ile şimdikiler arasında önemli farkların bulunduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak bu, bayramların tamamen değiştiği anlamına da gelmiyor. Pek çok bayram geleneği yüzlerce yıldır olduğu gibi bugün de varlığını devam ettiriyor. Günümüzde, bayramların değişim trendine inatla direnen geleneksel unsurlardan biri de şekerlemeler. Bayramın en tatlı geleneği, ülkemizin pek çok şehrinde yüzlerce yıl önce nasılsa bugün de aynı şekilde varlığını sürdürüyor.
Lokum: Lokum yalnızca bayramların değil genel olarak Türk mutfağının en meşhur lezzetleri arasında. Öyle ki bizlerin yalnızca lokum olarak isimlendirdiğimiz bu lezzet, tüm dünyada “Türk lokumu” olarak adlandırılıyor. Dünya çapındaki milyonlarca yabancının, bizim kültürümüzün bir parçası olarak bildiği lokumun, halen daha popüler bayram şekerlemeleri arasında olması da şaşırtıcı değil. İlk örnekleri 15. yüzyıla kadar uzanan, 17. yüzyılda saray mutfağındaki en önemli lezzetlerden biri haline gelen lokum, yalnızca su, şeker ve nişasta gibi basit ana malzemelere sahip olsa da günümüzde üretilen onlarca farklı çeşidiyle, bayramların da değişilmez tatları arasında.
Akide Şekeri: Geleneksel bayram şekerlemeleri söz konusu olduğu zaman adını anmadan geçemeyeceğimiz tatlardan biri de şüphesiz akide şekeri. Kökenleri 16. yüzyıla kadar uzanan ve çeşitli meyveler ile şekerin uzun süre beraber kaynatılması, daha sonra katılaştırılıp kesilmesiyle elde edilen akide şekeri, geleneksel bayram şekerlemelerinin en sevilenleri arasında.
Macun Şekeri: Zaman zaman Osmanlı macunu olarak da anılan macun şekeri, özellikle Ramazan ayında ve bayram günü sıklıkla rastlayabileceğimiz bir şekerleme. Listemizdeki diğer şekerlemeler gibi oldukça köklü bir geçmişi olan macun şekeri, yalnızca bayramı değil, Ramazan aylarındaki neşeli ve eğlenceli iftar sonralarını da hatırlatan kadim bir lezzet.
Badem Ezmesi: Öğütülmüş badem, su ve şekerin yoğurulması ile elde edilen badem ezmesi, geleneksel bayram şekerlemelerimizden biri. Özellikle Edirne ve civarındaki şehirlerimizde oldukça sevilen bu lezzete yabancılar da büyük bir ilgi gösteriyor.
Pişmaniye: Un, şeker, tereyağı, limon tuzu ve su ile yapılan pişmaniye, özel olarak Ramazan Bayramı’na özgü bir lezzet değil. Ancak tüm Türkiye’nin en bilinen ve sevilen, geleneksel lezzetleri arasında. İşte bu nedenle pişmaniye, bayram ziyaretlerinizde sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir tat.
Badem Şekeri: Badem şekerinin Türkiye genelindeki en sevilen bayram ikramlıklarından biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Öyle ki bademin üzerinin ince bir şeker tabaksıyla kaplanması sonucunda elde edilen bu geleneksel lezzet, günümüzde nikâh, nişan ve sünnet töreni gibi özel günlerde de ikramlık olarak tercih edilen bir şekerleme konumunda.
YORUMLAR