1833 yılının 13 Kasım gecesi, Kuzey Amerika’nın doğu kıyıları unutulmaz bir gökyüzü şölenine sahne oldu. Binlerce, hatta milyonlarca meteorun atmosfere girerek yandığı bu gece, tarihe Büyük Meteor Fırtınası olarak geçti. Abraham Lincoln’ün de tanık olduğu bu doğa olayı, insanları hem büyüledi hem de korkuttu.
O dönemde gökyüzünü aydınlatacak yapay ışıkların olmaması, meteor yağmurunu daha da göz alıcı hale getirdi. Şaşkın gözlerle bu olayı izleyen insanlar, gökyüzünün adeta “yıldızların döküldüğü” bir sahneye dönüştüğünü söyledi.
1833’teki meteor fırtınası, Leonid Meteor Yağmuru’nun en güçlü anlarından biriydi. Dünya, Tempel-Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın ardında bıraktığı toz bulutunun yoğun bir kısmından geçerken, saatte 100 binden fazla meteorun atmosfere giriş yaptığı hesaplandı.
Leonidler, her yıl Kasım ayında görülse de o yıl yaşanan yoğunluk, bilim insanlarını bile şaşırttı. Geceyi aydınlatan meteorların, gökyüzünde saatlerce dans ettiği kaydedildi.
Büyük Meteor Fırtınası, astronomide önemli bir dönüm noktası oldu. Bu olaydan sonra gök bilimciler, meteor yağmurlarının kökenini araştırmaya başladı. Kuyruklu yıldızların geride bıraktığı toz parçacıklarının bu tür olaylara neden olduğu keşfedildi.
Leonid Meteor Yağmuru’nun her yıl Kasım ayında tekrarlandığı anlaşıldı ve 33 yılda bir yoğunlaştığı fark edildi. 1966 ve 1999 yıllarında da benzer ama 1833 kadar güçlü olmayan meteor yağmurları yaşandı.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Onedio