Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aydın Enes Erbaşı

FİNANSAL STRES

. Finansal stres ayrıca, kişinin mali durumunun yol açtığı gerginliğin sosyal veya iş hayatına etkileri de olabilir. Kişinin iş performansını etkileyebilir veya evlilik veya diğer ilişkileri zedeleyebilir. Finansal stresin önlenmesi için kişilerin mali planlamayı yapmaları, borçlarını yönetmeleri ve gelecekte mali güvenliği için yatırım yapmaları önerilmektedir. Ancak finansal kaygı, bankada ne kadar paramız olduğu konusunda endişelenmekten daha fazlasıdır. Mali durumumuzla ilgili kaygı, her türlü şekilde ortaya çıkabilir ve bazı durumlarda yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Finansal stres, finansal durumunuza ve hayatınızdaki her şeyin onu nasıl etkilediğine dair bir takıntıya sahip olmanın yanı sıra genel bir endişe ve başarısız gibi hissetme durumudur.

Yeterli paraya sahip olmama konusunda endişelenmek finansal kaygıya bir örnek olsa da, bunu deneyimlemenin tek örneğinin bu olmadığını da söylememiz gerek. Çünkü finansal stres, her bir kuruşu biriktirmeyi saplantı haline getirdiğinizde, paranızın nereye gittiğinin aşırı farkında olduğunuzda veya tüm paranızı kaybettiğiniz durumları hayal ettiğinizde de olabilir. Mali durumunuzla ilgili tüm bu örnekler, sizi geceleri ayakta tutan veya günlük yaşamınızı kesintiye uğratan huzursuzluk veya endişeye neden olabilir.

Finansal stresin birçok nedeni vardır. Bazen kısa vadeli olması muhtemeldir. Örnek olarak işinizi kaybettiğimizde veya beklenmedik ancak geçici harcamalarınız olduğu durumlar verilebilir.

Bu durumlarda, yeni bir iş ve dikkatli bir bütçeleme endişeyi giderebilir. Bazen stres daha kroniktir ve derin yapısal eşitsizliklerden kaynaklanır.

Nedeni ne olursa olsun, kendimiz ve bazen başkaları için mali yükümlülüklerimizi yerine getirip getiremeyeceğimizi bilmemenin stresi, ruh sağlığımıza gerçekten zarar verebilir. Parasal sıkıntılar veya finansal stres herkesi etkilerken, özellikle finans yönetimi konusunda daha yaşlı nüfusa göre daha az deneyime sahip olan gençler için zorlayıcı olabilir.

Finansal stres ve zihinsel sağlık sorunları karşılıklı olarak güçlendirici olabilir. Tüm stresler gibi, ele alınmadığı takdirde daha büyük bir soruna dönüşebilir. Finansal stres ruh sağlığına zarar verebilir ve buna karşılık olumsuz ruh sağlığı, mali durumumuzu yönetmeyi daha zor hale getirebilir. Benlik saygısında hasar, utanç, öfke, korku veya umutsuzluk, uyku sorunu, düşük enerji veya kilo değişikliği, ilişkileri sürdürmede veya aktif bir sosyal yaşamı sürdürmede sorun

Sorundan kaçınarak stresten kaçınmayı istemek anlaşılabilir bir durumdur. Ancak sorunu gerçekten hafifletmek için bu işe yaramaz. Hatta mali stres söz konusu olduğunda kaçınma, durumu çok daha kötü hale getirebilir.

Bunun yerine, aktif problem çözme moduna geçmek ve sahip olduğunuz kaynakları kullanmak çok daha faydalı olacaktır. Harcamaları azaltmak ve nereye para harcadığınızı bilmek için en iyi araçlardan biri paranın nereye gittiğini takip etmek ve bütçe oluşturmaktır. Nerede para harcadığımız her zaman şaşırtıcıdır ve çoğu insan belirli şeylere ne kadar harcadığının farkında değildir. Finansal stres ile başa çıkmak için öncelikle bir harcama bütçesi belirleyin ve buna bağlı kalın. Bunu günlük, haftalık veya aylık bir bütçe belirleyerek yapabilirsiniz. Bazı insanlar bir bütçeyi kategorilere ayırmayı severken, diğerleri içinde kalmak için genel bir aylık bütçeye sahip olmayı tercih edebilir. Harcamalarınızı kısma konusunda iddialı olun ama aynı zamanda gerçekçi olun. Unutmayın, değişim bir gecede olmaz ama buna bağlı kalırsanız, zaman içinde gelişmeler göreceksiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER