Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekli Olmak Artık Hayal Değil! Ev Kadınlarına Büyük Kolaylık Geliyor

Uzun yıllar ev işleriyle meşgul olan kadınlara yönelik emeklilik çalışmaları hız kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim döneminde sözünü verdiği prim desteği ve yıpranma hakkı, meclis gündeminde yerini aldı. TGRT’den Bengü Sarıkuş’un haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte ev kadınlarının daha az prim ödeyerek emekli olabileceğini vurguladı.

Uzun yıllar ev işleriyle meşgul olan kadınlara yönelik emeklilik çalışmaları

8.321 TL Yerine 2.773 TL Prim

Normal şartlarda isteğe bağlı sigorta ile emeklilik hedefleyen bir kişinin aylık 8.321 TL prim ödemesi gerekiyor. Ancak Karakaş’a göre bu tutarın çalışmayan bir ev kadını tarafından karşılanması oldukça güç. Bu nedenle devletin sağlayacağı destekle birlikte ev kadınlarının ödemesi gereken prim miktarı yaklaşık 2.773 TL’ye kadar düşecek. Bu durum, emeklilik planı yapan binlerce kadın için büyük bir fırsat sunacak.

Yıpranma Hakkı ile Emeklilik Süresi Kısalacak

İsa Karakaş, yalnızca maddi destek değil, süresel bir avantajın da gündemde olduğunu belirtti. Mecliste görüşülen yeni düzenlemeyle birlikte ev kadınlarına yıpranma hakkı da tanınacak. Bu hak sayesinde, kadınların emeklilik için gereken prim günü sayısında azalma olacak.

9.000 Gün Yerine 5.400 Günle Emeklilik

Normalde 9.000 gün prim ödemek zorunda olan ev kadınları, düzenlemeyle birlikte 5.400 gün primle kısmi emeklilik hakkına sahip olabilecek. Bu da ortalama 15 yıl prim ödemek anlamına geliyor. Ancak yıpranma hakkı ve eklenecek desteklerle bu sürenin daha da kısalabileceği belirtiliyor. Karakaş, “12-13 yıl düzenli prim ödeyen bir kadın, kalan kısmı yıpranma ve destekle tamamlayarak daha erken emekli olabilir” dedi.

Düzenleme Ne Zaman Yasalaşacak?

Karakaş, Meclis’te çalışmaların sürdüğünü ancak düzenlemenin Haziran ya da Temmuz ayında tamamlanmasının beklenmediğini söyledi. Düzenlemenin, Meclis tatile girdikten sonra yasalaşabileceği ifade ediliyor.

HABER MERKEZİ