Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Günay Erdem

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI

El, ayak, ağız hastalığı yaz ve sonbahar aylarında sıklıkla görülmektedir. Genellikle 2-10 yaş arasındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen Coxsackie virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çocukların bağışıklık sistemi yetişkinlere kıyasla daha hassas olduğu için viral enfeksiyonlar görülme ihtimali fazladır.

El, ayak ve ağız hastalığı denmesinin sebebi; eller, ayaklar ve ağız içinde döküntüler çıkmasıdır. Ellerde avuç içinde ve ayaklarda genellikle ayak tabanında kabarcık benzeri ağrılı döküntüler şeklinde görülür. Belirtiler genelde yüksek ateş, boğaz ağrısı, ağız içinde küçük kırmızı lekeler şeklinde meydana gelen döküntüler ve zamanla yara haline gelmesi, bademciklerde kızarıklık, yutma güçlüğü, iştahsızlık, halsizlik şeklinde görülür. Bazen döküntüler dirseklerde, bacaklarda ve genital bölgede de oluşabilir.

Hastalık  tükürük, temas, dışkı, öksürme, hapşırma yoluyla bulaşır. Hastalığın bulaşmasında en önemli sebep  hijyen eksikliğidir. Çocukların gerekli hijyen eğitimlerini alması ve uygulaması, temizlik kurallarına dikkat etmesi hastalığı önlemeye yardımcı olur.

Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur, 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer. İlaç ya da aşı uygulaması yoktur. Sadece belirtileri hafifletmeye yönelik  tedavi uygulanır. Ateş, iştahsızlık, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik tedavi uygulanabilir. Ağız içinde oluşan yaralar yutma güçlüğü yapacağından  yumuşak gıdalarla beslenmesi ve bol sıvı alması, ağzı tahriş edici baharatlı, tuzlu,asitli gıdalar tüketmemesi önerilir. Çocukların hastalık döneminde istirahat etmeleri ve okula gönderilmemeleri gerekir. İyileşme dönemini hızlandırmak ve başkalarına bulaşmasını önlemek için hastalık döneminde evde istirahat edilmesi  önemlidir.

Hastalıktan korunmak için çocuklara hijyen kuralları öğretilmeli, özellikle el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı. Ellerin sık sık yıkanması, kirli eller ile ağız ve yüze temas edilmemesi önemlidir. Hasta kişilerle temastan kaçınmalı, onların kullandığı oyuncaklar, malzemelere dokunulmamalı. Okullarda, kreşlerde ortam yüzeylerinin günlük olarak hijyeni sağlanmalıdır. Solunum yoluyla da bulaştığı için ortamın sık sık havalandırılması önem taşır.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER