Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dolar ve Euro Alarmda! İslam Memiş Altın ve Gümüşe Dikkat Çekti

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, küresel finans sisteminde rezerv para anlayışının değiştiğini belirterek dolar ve euronun bu niteliğini hızla kaybettiğini söyledi. Memiş, altın ve gümüşün artık merkez bankalarının gözünde gerçek rezerv para konumuna yükseldiğine dikkat çekti.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, küresel finans sisteminde

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede küresel finans sisteminde yaşanan değişime dikkat çekti. Memiş, paylaştığı bilgilerin yatırım danışmanlığı kapsamında olmadığını vurgulayarak, döviz, altın, gümüş, borsa ve kripto paralara ilişkin öngörülerini kamuoyuyla paylaştı.

Küresel piyasalarda rezerv para anlayışının değiştiğini belirten Memiş, 2025 yılı itibarıyla dünyada dolaşan rezerv paranın büyük bölümünü oluşturan doların bu niteliğini hızla kaybettiğini söyledi. 2025’te rezervlerin yaklaşık yüzde 80’inin dolar olduğunu hatırlatan Memiş, bu oranın yüzde 46 seviyelerine kadar gerilediğini ifade etti. Bu tabloya göre dolar ve euro gibi kâğıt paraların artık klasik anlamda rezerv para olarak görülmesinin zorlaştığını dile getirdi.

Ekran goruntusu 2026 01 14 154907 - Marmara Bölge Gazetesi

“Rezerv Para Artık Altın ve Gümüş”

İslam Memiş’e göre dünyadaki merkez bankaları rezerv tercihini altın ve gümüşten yana kullanıyor. Özellikle altının, merkez bankalarının gözünde tek gerçek rezerv para konumuna geldiğini belirten Memiş, doların tamamen ortadan kalkmayacağını ancak gelecekte daha çok bir ödeme aracı olarak kullanılacağını söyledi.

Dijital para sistemlerine de değinen Memiş, merkez bankalarının bu alandaki çalışmalarını hızlandırdığını ve 2030 yılı itibarıyla kâğıt paraların günlük hayattan büyük ölçüde çekileceğini savundu. Memiş, “Kâğıt parayı kullanan son nesil biziz” ifadelerini kullandı.

Döviz Yatırım Aracı mı?

Dövizin bir yatırım aracı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Memiş, rakamlarla durumu özetledi. 2025 yılı getirilerine göre doların Türkiye’de yüzde 2, euronun yüzde 36 getiri sağladığını belirten Memiş, aynı dönemde gram altının yüzde 110, gram gümüşün ise yüzde 200 kazandırdığını söyledi. Ons altın yüzde 74, ons gümüş ise yüzde 150 getiri sağladı.

Bu verilerin altın ve gümüşün dövize kıyasla çok daha güçlü bir değer artışı sunduğunu gösterdiğini ifade eden Memiş, değerli metallerin rezerv para özelliğini pekiştirdiğini dile getirdi.

islam memisten altin icin korkutan senaryo dun eller havaya yapanlar bugun karalar ba 3275344 photogallery 1 - Marmara Bölge Gazetesi

“Altın ve Gümüş Gerçek Para”

Altın ve gümüşün son yıllarda neden bu kadar hızlı yükseldiğine de değinen Memiş, bu değerli metallerin arkasında herhangi bir merkez bankası bulunmamasının en önemli etken olduğunu söyledi. Savaşlar, yüksek enflasyon, küresel belirsizlikler ve jeopolitik risklerin merkez bankalarını altın stoklamaya yönelttiğini belirten Memiş, bu durumun dünya ekonomisinin sağlıklı bir seyir izlemediğine işaret ettiğini ifade etti.

Dünyada çıkarılmış fiziki altın miktarının oldukça sınırlı olduğunu vurgulayan Memiş, toplam fiziki altının yalnızca birkaç olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar olduğuna dikkat çekti.

Fiziki Altın ve Gümüşte Uyarı

İslam Memiş, fiziki altın ve gümüşe ulaşmanın her geçen gün zorlaştığını belirterek üretim kısıtlamaları ve işçilik maliyetlerinin piyasayı etkilediğini söyledi. Özellikle gümüşte fiziki arzın daraldığını ifade eden Memiş, bu nedenle yatırımcıların uzun vadeli düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Gümüşün kısa vadede sert dalgalanmalar gösterebileceğini belirten Memiş, bu yatırım aracının sabır gerektirdiğini ve kısa vadeli al-sat işlemlerinin risk oluşturabileceğini dile getirdi.

Piyasalarda Son Durum

Memiş’in değerlendirmesine göre Borsa İstanbul 100 endeksi 12 bin puan seviyesinin üzerinde tutunma çabası gösteriyor. Yıl sonu için 14 bin puan hedefinin korunduğunu belirten Memiş, hisse seçiminde daha seçici olunması gerektiğini söyledi. Brent petrolün varil fiyatının 64 dolar seviyelerine yükseldiğini, Bitcoin’in ise 90 bin dolar üzerinde tutunmaya çalıştığını aktardı.

“Yatırım Kararları Kişiye Özeldir”

Açıklamasının sonunda bir kez daha uyarıda bulunan İslam Memiş, paylaştığı tüm görüşlerin kişisel değerlendirme olduğunu, herkesin mali durumu ve risk algısının farklı olduğunu belirterek, bu bilgiler doğrultusunda kesinlikle yatırım yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Ömer Faruk KARATOSUN