Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocuğunuz Bu Bitkiye Dokunduysa Hemen Doktora Gidin!

Ev bitkisi olarak yaygın şekilde tercih edilen Dieffenbachia, halk arasında bilinen ismiyle “Ağlayan Gelin” veya “Dilsiz Baston”, görünüşüyle büyülüyor ama zehriyle ciddi sağlık riskleri barındırıyor. Yapraklarındaki öz su nedeniyle hem çocuklar hem de evcil hayvanlar için tehlikeli olabilen bu bitki hakkında uzmanlar uyarıyor.

Ev bitkisi olarak yaygın şekilde tercih edilen Dieffenbachia, halk arasında

Dieffenbachia Nedir?

Ana vatanı Güney Amerika olan Dieffenbachia, iri yaprakları ve dekoratif duruşuyla ev ve ofislerde sıkça tercih edilen iç mekân bitkileri arasında yer alıyor. Geniş, yeşil-beyaz desenli yapraklarıyla dikkat çeken bu bitki, düşük ışıkta bile gelişim gösterebiliyor.

Neden “Dilsiz Baston” Deniyor?

Bitkinin sap ve yapraklarında bulunan oksalat kristalleri, temas veya çiğneme yoluyla ağız ve boğazda yanmaya, şişmeye ve hatta konuşma güçlüğüne neden olabiliyor. Bu durum halk arasında “dilsiz kalma” ifadesiyle eşleştiği için Dilsiz Baston adıyla anılıyor.

Phaselis Koyu 49 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Zehirli Mi? Evet, Hem de Çok!

Dieffenbachia’nın özellikle sap kısmında bulunan öz su:

  • Ağız ve dilde şişlik,
  • Yutma zorluğu,
  • Aşırı salya akıntısı,
  • Göz temasında görme bozukluğu,
  • Nadir durumlarda solunum sıkıntısı gibi ciddi belirtilere neden olabilir.

Evcil hayvanlar (özellikle kedi ve köpekler) bu bitkiyi çiğnediğinde benzer zehirlenme belirtileri gösterebilir. Küçük çocukların da merakla dokunup ağzına götürmesi ciddi tehlike yaratır.

Phaselis Koyu 48 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Evde Dieffenbachia Bulundurulmalı mı?

Eğer evinizde bu bitki varsa:

  • Çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı yüksek noktalarda konumlandırılmalı,
  • Bitkiye dokunduktan sonra eller mutlaka yıkanmalı,
  • Budama sırasında eldiven kullanılmalı,
  • Yaprakları kesinlikle tüketilmemelidir.

Serpil ADAK