Geri dönenlerin 885 bini ülke içinde yerinden edilmiş kişilerden, 302 bini ise yurt dışındaki mültecilerden oluşuyor. Ancak Suriye’nin kuzeybatısında yer alan bölgelerde hâlâ milyonlarca kişinin evlerine dönemediğini vurgulayan Abdelmoula, özellikle temel altyapı hizmetlerinin eksikliği, güvenlik sorunları ve yasal belge yetersizliğinin insanların geri dönüşünü zorlaştırdığını belirtti.
Abdelmoula, “Suriye 8 Aralık’ta başlayan ve umut vadeden yeni bir döneme girdi. Ancak 14 yıldır süren çatışmalar, ülkeyi büyük bir insani krize sürükledi. Bugün yaklaşık 16,5 milyon insan yardım bekliyor” ifadelerini kullandı.
Adam Abdelmoula’nın verdiği bilgilere göre, 2025 yılı başından itibaren Türkiye’den Suriye’ye gönderilen yardım kamyonlarının sayısı 678’e ulaştı. Bu rakam, geçtiğimiz yıla kıyasla yedi kat artış anlamına geliyor. Özellikle İdlib, Lazkiye kırsalı ve Halep’in doğu bölgelerine erişimin kolaylaşması, yardımların etkinliğini artırdı.
Öte yandan, BM’nin insani yardım sisteminde de önemli değişikliklere gidiliyor. Tüm Suriye’yi kapsayan eski yardım modeli yerini, Şam merkezli yeni bir koordinasyon sistemine bırakacak. Bu yapının 2025 ortasına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.
HABER MERKEZİ