Yoğun bakım başvurularının çok fazla arttığını söyleyen Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “Son haftalarda yoğun bakım başvurularında ciddi anlamda artış görülmektedir. Bunun ağırlıklı olarak son birkaç haftada giderek artan farklı kaynaklı viral enfeksiyonlardan olduğunu düşünmekteyiz” dedi.
“YATAK SAYISI YETERSİZ KALIYOR”
Başkan Uçan, “Mevsim gereği enfeksiyonların artışı yanı sıra acil servislerdeki yığılmanın önemli bir nedeni poliklinik randevusu bulamayan yurttaşlarımızın acillere akın etmesidir. Bu yığılma beraberinde şiddete de zemin hazırlamaktadır. Sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar, pandemi zamanını aratmayacak kadar dolan yoğun bakımlar, yoğun bakım yatağı bekleyen hastalar, bu hastaları tedavi etmek ve uygun merkez bulmak için çırpınan sağlık çalışanlarının yaşadığı güçlüklerle kendini göstermektedir. Özellikle Covid, İnfluenza ve RSV enfeksiyonlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kata yakın artmış olması, etkilenen yaşlı nüfusun yoğun bakıma gereksinim göstermesi ile mevcut yoğun bakım yatak sayısı ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmakta, yoğun bakım için hastalar sıra beklemektedirler” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ SONUÇLARI”
Sağlıkta dönüşüm programının sonuçlarının yaşandığını söyleyen Başkan Uçan, “Evde bakım, palyatif bakım, ara yoğun bakım gibi kavramların yeterince gelişmemiş olması, bu merkezler için yeterince kaynak ayrılmaması yoğun bakım yataklarının verimli kullanımını engellemektedir. Sağlıkta dönüşüm politikaları ile doğrudan ilişkili etken özel hastanelerin yoğun bakım yataklarından maddi imkânı olmayan hastaların yararlanamıyor olmasıdır. Toplam yoğun bakım yatağının yaklaşık yüzde 50’si kamu hastanelerinde bulunmaktadır. Bu tablo sağlığın ticarileşmesinin vahim sonuçlarını yeterince açıklıkla ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK BAKANLIĞI’NI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan konuşmalarına şöyle devam etti; “Yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 100’e yakın ve yaş ortalaması yüksektir. Yatışlar genel olarak pnömoni, viral-bakteriyel enfeksiyon olup, çoğunda böbrek yetmezliği eşlik etmektedir. Uzun yıllardır genel durumu bozuk, ağızdan gıda alamayan, 80 yaş üstü, bir kısmı evde bakım hastası, ya da son dönem kanser hastaları yatırılmaktadır. Sonuç olarak Grip, Covid, RSV üçlü salgınının görüldüğü bugünlerde sağlık kuruluşlarında ve toplu taşımada maske kullanılması, hastaların izolasyonu, basamaklı sağlık hizmetinin tesis edilmesi ve yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Vatandaşlarımızı da özellikle toplu yaşanılan yerlerde, ulaşım araçlarında, alışveriş merkezlerinde ve sağlık kurum/kuruluşlarında maske takmaya ve kişisel hijyen kurallarına uymaya davet ediyoruz.” Burcu DEMİR