Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balıkesirli Lise Öğrencilerinin Yemek Kitabı Gündem Oldu!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Balıkesir Kitap Fuarı, yazar, gazeteci, akademisyen ve edebiyatçılardan oluşan geniş bir katılımcı yelpazesinin yanı sıra dikkat çekici stantlarıyla da büyük ilgi görüyor. Bu stantlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri ise Balıkesirli lise öğrencilerinin hazırladığı ‘Maşınga’ adlı yemek kitabı oldu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Balıkesir Kitap Fuarı, yazar,

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen kitap fuarı, kültür, sanat ve eğitimi buluştururken, Balıkesir’in yöresel değerlerini de ön plana çıkarıyor. Gazi Mustafa Kemal Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Maşınga”, yalnızca bir yemek kitabı değil, aynı zamanda Balıkesir’in gastronomik tarihini geleceğe taşıyan özel bir çalışma olarak öne çıkıyor.

72e3466f a803 42c1 a9d5 27efed325c86 - Marmara Bölge Gazetesi

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Tarifler Gün Yüzüne Çıkıyor

Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Erhan Kolak öncülüğünde 23 öğrenci tarafından hazırlanan “Maşınga”, dört yıllık yoğun bir emeğin ürünü. Üç yılı alan taraması, bir yılı editöryel süreç olmak üzere uzun bir çalışmanın ardından tamamlanan kitapta Balıkesir’in unutulmuş lezzetleri derlenip fotoğraflandı. Kolak, “Balıkesir’in bütün ilçelerini tek tek gezdik. Tariflerin çoğu ilçeler arasında gelin alıp verme kültürüyle taşınmış, bu yüzden birçoğu şehrin ortak mirası haline gelmiş” dedi.

Kitapta yer alan Gömeç bölgesine ait “Kuna” ve Gönen’e özgü poy otundan yapılan “Poylu Tuz” tariflerinin özel bir öneme sahip olduğunu belirten Kolak, öğrencilerinin her tarifi üç kez deneyerek en doğru haline ulaştıklarını ifade etti.

a96caf5d b143 4fed 9b12 7e07f9d87971 - Marmara Bölge Gazetesi

Balıkesir’in Yemek Mirası Geleceğe Taşınıyor

“Maşınga” kitabında yer alan yaklaşık 60 tarif, öğrenciler tarafından hem okul atölyelerinde hem de ev ortamında hazırlanarak fotoğraflandı. Kolak, “Bu kitabı sadece bir yayın olarak değil, Balıkesir’in kültürel birikimini yansıtan bir miras olarak görüyoruz. Hedefimiz bu tarifleri bir YouTube kanalı üzerinden paylaşarak hem genç kuşaklara öğretmek hem de Balıkesir’in yemek kültürünü tüm Türkiye’ye tanıtmak” dedi.

Ayrıca kitabın içerisindeki tariflerin Balıkesir restoranlarında “Balıkesir tarifi” olarak yer alması hedefleniyor. Kitap satışından elde edilecek tüm gelir ise okul aile birliğine aktarılacak.

2e91ea37 a222 478d b971 17bc92d04c15 - Marmara Bölge Gazetesi

“Başkan Akın’a Sonsuz Teşekkürler”

Öğretmen Erhan Kolak, projenin tanıtım sürecinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Kitabımızı tanıtabilmek için birçok kuruma başvurduk. Ancak bize yalnızca Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı sahip çıktı. Stant açmamıza ve kitabımızı tanıtmamıza imkan tanıyan Başkanımız Ahmet Akın’a öğrencilerim adına sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

4357b06b 8638 482b babd 2dee3ef9c796 - Marmara Bölge Gazetesi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ilk kez kamuoyuna sunulan “Maşınga”, Balıkesir’in yöresel mutfak kültürünü yaşatmayı ve unutulmaya yüz tutmuş tarifleri gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Ömer Faruk KARATOSUN