Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Balıkesir’de gerçekleştirdiği dev yatırımlarla hem tarımsal üretimi hem de su güvenliğini güçlendirmeye devam ediyor. Son 22 yılda Balıkesir’e 38 milyar 938 milyon TL değerinde 195 tesis kazandıran DSİ, tarım arazilerinden musluklara kadar geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdürüyor.
Balıkesir’e 31 Baraj ve 25 Gölet Kazandırıldı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Balıkesir’de son 22 yılda yapılan yatırımları değerlendirerek, “Balıkesir’e 31 baraj ve 25 gölet inşa ettik ve mevcut depolama kapasitemize 682 milyon metreküp su hacmi ilave ettik. Halen 2 barajın inşaatı devam ediyor. Tamamlandığında 88 bin dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturacağız.” dedi.
Balıkesir, iklim, toprak ve su kaynakları bakımından tarımsal üretim potansiyeli yüksek iller arasında yer alıyor. DSİ, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek adına modern sulama projelerini hayata geçiriyor. Şehirdeki 66 sulama tesisi ile 639 bin 170 dekar tarımsal arazi suya kavuştu.
Taşkın Riskine Karşı 76 Koruma Tesisi Tamamlandı
Balıkesir’de taşkın riskini en aza indirmek için önemli çalışmalar yürüten DSİ, son 22 yılda 76 taşkın koruma tesisini hayata geçirdi. Bu yatırımlar sayesinde Balıkesir şehir merkezi, 90 yerleşim yeri ve 468 bin 220 dekar arazi taşkınlardan korundu. Halen 17 taşkın koruma tesisinin inşaatı devam ederken, 2025 yılı içerisinde 19 yeni tesisin daha inşaat ihalesi yapılacak.
DSİ Genel Müdürü Balta, “Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Su yönetiminde stratejik yaklaşımımızla tüm sistemin sigortası olan depolama tesislerini artırıyoruz.” diye konuştu.
Balıkesir’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Çalışmaları
Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında Balıkesir’de 405 bin 130 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı. 29 yerleşim birimi bu hizmetlerden faydalanırken, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması sağlandı.
Su Gücünü Enerjiye Dönüştürüyor!
Balıkesir’e yapılan su yatırımları sadece tarım ve içme suyu ile sınırlı değil. DSİ, şehirde 2 hidroelektrik santrali (HES) kurarak yıllık 93,58 milyon KWh enerji üretimi sağladı.
Balıkesir’in su kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak için çalıştıklarını belirten Balta, “Su olduğu yerde hayat, bereket ve medeniyet vardır. 100 yıllık tecrübemizle Kuva-yi Milliye şehri Balıkesir’i su yapılarıyla geliştirmeye ve Balıkesirliler için üretmeye devam edeceğiz.” dedi.
Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Gelecek Vizyonu
DSİ’nin sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla hareket ettiğini belirten Balta, “Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırıyor, su sarfiyatını en aza indiriyoruz. Kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati önem taşıyan su depolama tesisleri, tüm su çevriminin en kritik halkasını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Balıkesir’de devam eden projelerin tamamlanmasıyla birlikte su kaynaklarının korunması, tarımsal üretimin artırılması ve vatandaşların güvenliğinin sağlanması adına önemli kazanımlar elde edilecek.
Şefiye YILDIRIM