Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), bilimsel ve akademik çalışmalarının yanı sıra üretim odaklı projeleriyle de dikkat çekmeye devam ediyor. Üniversitenin Çağış Yerleşkesi’nde yer alan tarıma elverişli arazilerde gerçekleştirilen tarımsal üretim kapsamında, bu yıl yemlik yulaf, arpa ve buğday ekimi yapıldı. 441 dekarlık alanda gerçekleştirilen ekim sonrası hasat tamamlandı.

Elde edilen ürünler, Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Uygulama Çiftliği’nde bulunan hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere kullanılacak. Böylece hem üniversite kaynakları verimli bir şekilde değerlendirilmiş oluyor hem de hayvancılık faaliyetlerine doğrudan katkı sağlanıyor.

Hasat çalışmalarına, Balıkesir Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı ile Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Büşra Yaranoğlu da katıldı. Prof. Dr. Pancarcı, çalışmalar hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Üniversitemiz bünyesindeki tarıma elverişli alanları, hem eğitim hem de üretim amaçlı en iyi şekilde kullanmaya gayret ediyoruz. Elde ettiğimiz yemlik ürünlerle Veteriner Fakültesi uygulama çiftliğimizdeki hayvanlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılayarak, hem sürdürülebilir bir model oluşturuyoruz hem de öğrencilerimizin pratik deneyim kazanmasını sağlıyoruz. Bu projeyle tarım ve hayvancılığı entegre eden örnek bir çalışma ortaya koyduğumuza inanıyorum.”

Üretimden elde edilen verimlilik sayesinde hem öğrencilerin uygulamalı eğitimlerine katkı sağlanıyor hem de üniversitenin sürdürülebilir üretim modeli güçleniyor. Balıkesir Üniversitesi, bu yaklaşımıyla tarım ve hayvancılığın birlikte yürütüldüğü örnek bir model ortaya koyuyor.
Şefiye YILDIRIM
