Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BALIKESİR’DE HİNDİ SATIŞLARI PATLADI

Türk kültüründe olmamasına rağmen gelenekselleşen yılbaşı günü hindi yemeği tercih edilmesi sebebiyle Balıkesir’de hindi satışları tavan yaptı.

Türk kültüründe olmamasına rağmen

Yılbaşı günü hindi kesilmesi geleneği, Amerika’dan geliyor. Geçmişte Amerika’da ‘Şükran Günü’ yemeği olarak bilinen hindi, daha sonra Amerika ve diğer pek çok ülkede yılbaşı yemeği haline geldi. Türkiye’de zaman içinde bu Amerikan geleneğine özenip yılbaşı günlerinde evlerinde hindi tüketmeye başladı. Müslüman geleneği olmayan yılbaşı hindisi geleneği yaygınlaşarak orta halli ve zengin kesim insanların vazgeçilmez bir geleneğine dönüştü. Türkiye’ye doyuran şehir olarak ünlenen Balıkesir’de hatırı sayılır oranda hindi yetiştiriciliği yapılıyor. Yılbaşı hindisi geleneğini fırsat bilen çiftçiler, her yıl yılbaşı günü kesilmesi için ciddi miktarlarda hindi üretimi gerçekleştiriyor.

YETİŞTİRİCİLER YOĞUN TALEPTEN MEMNUN

Balıkesir’de ön çok tercih edilen hindi çeşidi ise kırsal alanlarda doğal şartlarda yetiştirilen hindiler oluyor. Yılbaşından haftalar öncesinden alıcılar hindilerini ayırtıyor ve kestirerek yılbaşı günü yemek olarak sofralarını süslüyor. Balıkesir’de yetişkin hale getirilen on binlerce yılbaşı hindisi bu yıl da çabucak tükendi ve üreticiler önümüzdeki yılbaşı için hazırlıklara başladı bile. Balıkesir’deki bazı hindi yetiştiricileri, “Balıkesir halkı, yılbaşı hindilerini haftalar öncesinden ayırtıp ücretlerini bile ödedi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da satış oranları bizleri sevindirdi. 2024 yılının herkese sağlık, huzur, mutluluk ve bol kazanç getirmesini temenni ediyoruz” şeklinde yorumlar yaptı.

BALIKESİR’DE YILDA 1 KERE SOFRALARA GELİYOR

Yılın son yemeğini hindi olarak seçmenin gelenekselleşen bir alışkanlık olduğunu ifade eden çok sayıda Balıkesirli vatandaş ise, “Hindi geleneğini anne ve babalarımızdan gördük. Her yılbaşı günü evimizde hindi pişerdi. Nedenini pek te merak etmeden büyüdük. Müslüman geleneği olmamasına rağmen dini açıdan bir sakıncası da olduğunu sanmıyoruz. Bu bir gelenek haline geldi. Normal şartlarda yıl içinde hindi yemeyi hiçbir ailenin tercih etmediğini biliyoruz. Yılbaşı günü gibi özel bir günde, yıl boyunca hiç tüketilmemiş, kendi şehrimizde yetişen bir kanatlıyı tüketmek farklılık oluşturuyor ve özel hissettirip, mutluluğa neden oluyor. Bu yılbaşında da hindi geleneğini sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Aynur OCAKTAN