Dünya genelinde üniversitelerin sürdürülebilirlik çalışmaları ve çevre bilinci kriterlerine göre değerlendirildiği UI GreenMetric 2024 sonuçları açıklandı. Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), bu prestijli sıralamada ilk kez yer alarak önemli bir başarıya imza attı. 95 ülkeden 1477 üniversitenin yer aldığı listede BAÜN, 631. sırada kendine yer bulurken, Avrupa üniversiteleri arasında 170., Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise 50. sıraya yerleşti.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, elde edilen başarıyla ilgili yaptığı açıklamada, sürdürülebilirlik çalışmalarının uluslararası düzeyde karşılık bulmasının gurur verici olduğunu belirtti. Rektör Oğurlu, “Balıkesir Üniversitesi olarak, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik alanında öncü olma hedefimiz doğrultusunda önemli adımlar atıyoruz. İlk kez katıldığımız GreenMetric sıralamasında bu başarıyı yakalamamız, doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek, kaynakların verimli kullanılması ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına sorumluluğumuz büyük. Üniversitemizde bu doğrultudaki çalışmaları sürdüreceğiz,” dedi.
Sürdürülebilirlikte Kararlılık
GreenMetric sürecini yöneten komisyonun başkanı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta, üniversitenin ilk kez katıldığı değerlendirme sonucunda gösterdiği performansın önemine vurgu yaptı. Özbalta, “GreenMetric sıralaması, üniversitelerin çevresel duyarlılıklarını küresel ölçekte görünür hale getiriyor. İlk başvurumuzda bu derece önemli bir başarı elde etmek, sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi. Bu bizim için sadece bir başlangıç. Hem kampüsümüzde hem de toplum nezdinde farkındalık yaratmak ve sürdürülebilirlik çalışmalarını ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.
GreenMetric Nedir?
GreenMetric, Endonezya Üniversitesi tarafından başlatılan bir değerlendirme sistemi olup, üniversitelerin sürdürülebilirlik performanslarını ölçmeyi hedefliyor. Altyapı, enerji yönetimi, atık geri dönüşümü, su tasarrufu, ulaşım planlaması ve eğitim-araştırma çalışmaları gibi kriterlere göre yapılan değerlendirmelerle, üniversitelerin çevresel duyarlılığı küresel ölçekte değerlendiriliyor.
Ömer Faruk ALA