“Tutuklama Kararı Yargının Yetkisinde”
Bakan Tunç, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat başta olmak üzere, gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilerin durumuyla ilgili şunları kaydetti:
“Gözaltılar arasında genç kardeşlerimiz de var. Bu kişilerle ilgili değerlendirmeyi yapacak merciler, sulh ceza hakimlikleridir. Rol ve şiddet unsuru göz önünde bulundurularak tarafsız yargımız gerekli kararları verecektir. Bizim yargıya müdahale yetkimiz bulunmuyor.”
Tunç, adli kontrol veya tutuklama kararlarının, savcılık ve hakimliklerin takdirinde olduğunu belirterek, “Dosyalardaki veriler doğrultusunda savcılıklar ve yargı organları gerekli adımları atacaktır” dedi.
“Usule Aykırı Arama Olmaz”
Bazı medya organlarında yer alan “usule aykırı arama” ve “çıplak arama” iddialarını da eleştiren Bakan Tunç, “Mevzuatımızda, ceza infaz kurumlarının yönetimine ilişkin kanun ve yönetmelikler açık. Usule aykırı hiçbir arama söz konusu olamaz. ‘Çıplak arama’ diye bir uygulamaya ülkemizde yer yok, buna asla izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.
Bakan, şüpheli veya tutuklu kişilerin arama işlemlerinde mahremiyetin korunması için şunların sağlandığını anlattı:
- Aynı cinsten personelin görev alması
- Kıyafet dışında ek giysi verilmesi
- Arama sırasında özel alanlara saygı gösterilmesi
“Adli Tıp Raporu Hayati”
Tunç, sağlık gerekçesiyle cezaevinden çıkarılma sürecini de açıkladı. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) ilgili maddelerine işaret eden Bakan, “Tam teşekküllü hastaneden alınan rapor, Adli Tıp Kurumu onayından geçerse, adli kontrol kararı verilebilir. Adli Tıp gerekli muayeneleri yapacak, raporu oluşturacak. Sonrasında savcılık ve hakimlik kararını verecek” dedi.
HABER MERKEZİ