Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürürlüğe alınan UTTS, akaryakıt sektöründe şeffaflık sağlamak ve kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla geliştirilmişti. Bu kapsamda ticari araçların yakıt alımında plaka bilgilerinin otomatik olarak ödeme sistemlerine aktarılması hedefleniyor.

Haziran ayında kullanıma açılan sistemde, 30 Haziran 2025 son tarih olarak belirlenmişti. Bu tarihe kadar aracına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajını yaptırmayan sürücüler, yakıt harcamalarını vergi gideri olarak beyan edemeyecek. Üstelik Vergi Usul Kanunu kapsamında bu harcamalar, belge yok hükmünde sayılacak.
TTB sistemi sayesinde taşıtların akaryakıt alım bilgileri otomatik olarak kayda geçiyor. Sisteme dahil olmak için araç sahiplerinin UTTS internet sitesinden kayıt işlemlerini tamamlaması ve gerekli donanımları araçlarına taktırması gerekiyor.
Belirlenen yükümlülüklere uymayan sürücüler için ciddi yaptırımlar söz konusu. UTTS Tebliği’ne göre kurallara aykırı davrananlara, 7 bin TL ile 140 bin TL arasında değişen tutarlarda Özel Usulsüzlük Cezaları kesilebilecek.
HABER MERKEZİ

