Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Özdemir

ANADOLU’DAN BİR SES

Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur,

Sinem, özüm ateş ile doludur.

İnsan olan vatanının kuludur,

Türk evladı evde durmaz, giderim!

 

Yaradan’ın Kitabı’nı kaldırtmam,

Osmancığım bayrağımı aldırtmam.

Düşmanımı vatanıma saldırtmam;

Tanrı evi virân olmaz, giderim!

 

Bu toprak ecdâdımın ocağı.

Evim, köyüm hep bu yerin bucağı.

İşte vatan, işte Tanrı kucağı!

Ata yurdum evlâd bulmaz, giderim!

 

Tanrı’m şâhid, duracağım sözümde,

Milletimin sevgileri özümde,

Vatanımdan başka şey yok gözümde;

Yâr yatağın düşman olmaz, giderim!

 

Ak gömlekle göz yaşımı silerim,

Kara taşla bıçağımı bilerim,

Vatanımçün yücelikler dilerim;

Bu dünyada kimse kalmaz, giderim!

Bu gün için belki de olağanüstü görünmeyecek olan yukarıdaki Mehmet Emin YURDAKUL’un “CENGE GİDERKEN” şiirine ait mısralar; o günkü milli hassasiyet ortamından da güç alarak, Türk toplumu üzerinde olağanüstü olumlu bir etki uyandırmıştı. Anadolu Türk köylüsünün gerçek ile milli ve ilahi haykırışıyla birlikte şairin bağrından doğal olarak fışkırmış bir milletin uykudan tekrar uyanışıydı. 1897 yılında Türk – Yunan harbi öncesinde Selanik’teki yerel Asır Gazetesi’nde yayımlanan o dizeler; Türk Milli şuuru belki de ilk defa bu denli kendini açık seçik ifade ediyordu.

Bir çöküntüye doğru giden her unsurun kendine has milliyet gayretiyle bir parçasını koparmaya çalıştığı imparatorlukta, devleti kuran ve kollayan asıl unsur Türk’ün de kendi dili ile anlayışı ve sedasıyla “Ben bir Türk’üm; dinim, cinsim uludur!” diye haykırışı; Osmanlı Devleti’nin parçalanıp paylaşılması planları ile gizli anlaşmaların yapılması sürecinde Türk toplum düşüncesinin adeta bir volkan gibi patlamasıdır bu mısralar. Bu nedenledir ki; o günün koşullarında herkes adeta şoke olmuş ve de hiç değilse ilk anda bilinçli veya bilinçsiz olarak alkış yağmuruna tutulmuştur bu dizeler ile sahibi…

Selanik gibi gayri Türk ile Gayri İslam’ların çoğunlukta olduğu yerdeki bir gazetede ve Türkçe olarak ve de Türk aydınlarının kaleminden ilk defa bu kadar sade ve açık seçik Türk toplumunun duygu ile düşünce ve idealleri ile yaşam biçimini ifade eden yukarıdaki dizeler; Türk milli şuuru ile milliyet duygusu ve milli ülküsünün ifadesi için kullanılmıştır.

Şair ve Yazar ile Düşünce insanımız Mehmet Emin YURDAKUL; Hukuk Mektebinde okurken yayımladığı Fazilet ve Asalet isimli küçük kitapçığında “Ruh asaletinin soy asaletinden üstün olduğu” tezine katılacağınızı düşünüyorum.

 

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER