TikTok, dünya çapında gençler arasında popüler olmasının yanı sıra tartışmalı olaylarla da gündemden düşmüyor. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 18 Kasım’da Fan Noli İlkokulu’nda yaşanan trajik bir olay, platformun ülkede tamamen yasaklanmasına neden oldu. 14 yaşındaki öğrenci Martin Cani, bir başka öğrenci tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. İddiaya göre, olayın temelinde sosyal medyada başlayan bir tartışma yatıyor.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, olay sonrası yaptığı açıklamalarda TikTok ve diğer sosyal medya platformlarını eleştirdi. Gençler arasındaki şiddeti körüklemekle suçladığı TikTok hakkında, “Bir yıl boyunca tamamen kapatacağız. Arnavutluk’ta TikTok olmayacak” ifadelerini kullandı. Başbakan, sosyal medyanın gençlerin zihinsel ve sosyal sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, TikTok ve Snapchat gibi platformların gençler arasında şiddeti tetiklediğini söyledi.
TikTok’un yasaklanması önerisi, Arnavutluk toplumunda büyük bir tartışma yarattı. Bir kesim, platformun gençler üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çekerek yasağı desteklerken, diğer kesim özgürlüklerin kısıtlanmasından endişe duyuyor. Özellikle eğitimciler ve ebeveynler, gençlerin sosyal medyadan uzaklaşmasının olumlu etkiler yaratabileceğini savunuyor. Ancak bazıları, yasağın kalıcı bir çözüm olmadığını, dijital okuryazarlığın artırılması gerektiğini dile getiriyor.
Başbakan Rama, veliler ve öğretmenlerle gerçekleştirdiği toplantının ardından sosyal medya platformlarını bir yıl süreyle yasaklama kararını hızlandırdı. Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkilerinin kontrol altına alınması gerektiğini belirten Rama, “Bugünün sorunu çocuklarımız değil, toplumumuzdur. Çocuklarımızı rehin alan sosyal medya platformlarına karşı önlem alıyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ