Yeni Düzenleme Neleri Kapsıyor?
Bakan Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin devreye gireceğini açıkladı. Bu sistemle, otobüs ve kamyon garajlarında yapılan akaryakıt ikmalinin önüne geçilecek. Araçlara yapılacak akaryakıt ikmali, sadece bayilik lisansına ve yeterli donanıma sahip akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilebilecek. Elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek vergi kaybı önlenecek.
Vergi Adaleti ve Etkinliği Artırılacak
Şimşek, “Vergide adalet ve etkinliği artırmak amacıyla, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz.” diyerek yeni düzenlemenin amacını açıkladı. Yeni sistemle birlikte, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliği sağlanacak ve denetim etkinliği artırılacak.
Sistemin Detayları
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilecek. Sistemle, akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak gönderilecek. Bu uygulama, 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu hale gelecek.
Akaryakıt İkmali Nasıl Yapılacak?
Yeterli depolama kapasitesine sahip kamu kurum ve kuruluşları, fabrikalar, şantiyeler ve maden ocakları dışında, araçlara yapılacak akaryakıt ikmali sadece bayilik lisansına sahip akaryakıt istasyonlarında yapılacak. Bu düzenlemeyle, yanıcı ve parlayıcı özellik taşıyan akaryakıtın meskûn mahallerde veya kamyon ve otobüs garajlarında depolanmasının önüne geçilecek.
Takip Sistemi ve Verilerin Saklanması
Sistemin, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlarla entegre bir alt yapı olarak tasarlanacağını belirten Şimşek, bu cihazların tüm yakıt ikmal bilgilerini güvenli şekilde saklayacağını açıkladı. Tüm veriler elektronik ortamda aktarılacak ve depolama, analiz ile izleme işlemleri gerçekleştirilecek.
Vergi Kayıplarının Önlenmesi
Bakan Şimşek, yeni sistemin vergi kayıplarını önleyeceğini belirtti. 2022 yılında usulsüz fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybı oluştuğunu ve bu kayıpların yeni sistemle engelleneceğini ifade etti.
Yeni düzenlemeyle birlikte, akaryakıt ikmalinde usulsüzlüklerin önüne geçilecek ve vergi adaleti sağlanacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile dijital takibe alınacak akaryakıt tüketimi, ekonomiye olumlu katkılar sağlayacak ve kayıt dışılığı azaltacak. Bu gelişme, Türkiye’nin akaryakıt piyasasında önemli bir dönüm noktası olacak. Ömer Faruk ALA
Kaynak: Mynet
Fotoğraf: Mynet