Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD Aylardır Türkiye’ye Yok Dedi Belçika’ya İkiletmeden Verdi

Erdoğan’ın “ABD’nin F-35’leri vereceğine inanıyorum” açıklamasının ardından NATO’da dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Belçika, hava kuvvetlerini güçlendirmek için milyarlık yeni savaş uçağı siparişi veriyor.

Erdoğan'ın "ABD’nin F-35’leri vereceğine inanıyorum" açıklamasının ardından NATO’da dikkat çeken

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın F-35 savaş uçaklarına dair “ABD’nin vereceğine inanıyorum” sözleri gündemdeki yerini korurken, NATO içinde kritik bir adım atıldı. Avrupa’nın savunma yatırımlarında öne çıkan ülkelerinden Belçika, hava gücünü artırmak amacıyla yeni bir F-35 alım süreci başlattı.

Toplamda 11 adet yeni nesil savaş uçağı alımı için düğmeye basan ülke, bu kapsamda yaklaşık 1,5 milyar euroluk ek savunma harcamasını gözden çıkardı. NATO Zirvesi öncesi alınan bu karar, Avrupa’nın savunma pozisyonunu güçlendirme adımı olarak yorumlanıyor.

3 27 - Marmara Bölge Gazetesi

Bakanlar Kurulu Kararı Bekleniyor

Belçika Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen süreçte kararın, Cuma günü Bakanlar Kurulu’nda resmen onaylanması bekleniyor. Bu hamle, Belçika’nın uzun vadeli savunma stratejilerinin yeni bir parçası olarak görülüyor. NATO’nun güvenlik vizyonu doğrultusunda yapılan planlama, Belçika’nın 2034 yılına kadar izleyeceği askeri yol haritasını da şekillendiriyor.

4 12 - Marmara Bölge Gazetesi

Bütçe Genişliyor, Askeri Güç Artıyor

Belçika’nın savunma harcamalarında ciddi bir artış dikkat çekiyor. Mevcut 10,8 milyar euroluk savunma bütçesinin 18,2 milyar euroya yükseltilmesi planlanırken, önümüzdeki yıllarda toplamda 139 milyar euroluk bir kaynak ayrılması hedefleniyor.

2035 yılına kadar ordunun personel kapasitesinin 34.500 profesyonel asker, 8.500 sivil personel ve 12.800 yedek asker düzeyine çıkarılması öngörülüyor. Yaklaşık 50 milyar euroluk personel bütçesi, sadece sayı artışını değil, aynı zamanda askeri personelin yaşam standartlarını iyileştirmeyi de kapsıyor.

1 30 - Marmara Bölge Gazetesi

Hava Savunma Sistemleri Güçlendiriliyor

Belçika’nın planladığı savunma hamlesi sadece F-35 savaş uçaklarıyla sınırlı değil. Ülkenin kısa menzilli hava savunma kapasitesini artırmak amacıyla Piorun roket sistemleri, NASAMS hava savunma platformları ve Almanya’dan temin edilecek 20 adet Skyranger mobil sistem de gündeme geldi.

Bu adımlar, Avrupa genelinde artan savunma bilinci ve bölgesel güvenlik kaygıları çerçevesinde atılıyor. Ayrıca Belçika’nın Almanya ile olan askeri iş birliğini daha da derinleştirme hazırlığında olduğu ifade ediliyor.

2 32 - Marmara Bölge Gazetesi

Türkiye’nin Beklentileri Sürerken…

Türkiye, F-35 programından çıkarılmasına rağmen uzun süredir bu uçaklara dair umutlarını koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı açıklamada, ABD’nin F-35’leri teslim edeceğine inandığını belirtmesi kamuoyunda geniş yankı bulmuştu.

Ancak Belçika’nın F-35 filosunu genişletme kararı, Türkiye’nin sürece dışarıdan bakmak zorunda kaldığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Yeni gelişmeler, NATO içindeki askeri dengeyi yeniden şekillendirebilir.

HABER MERKEZİ