Son yıllarda hızla artan ekonomik buhran, insanları bireysel tasarruf önlemleri almaya itiyor. Başta evler olmak üzere ofislerde ve iş yerlerinde de elektrik tasarrufu yapılabilir. Elektrik ve su en fazla giderin olduğu faturalar arasında yer alıyor. Bu nedenle gerek elektrikten gerekse sudan tasarruf yapmak bütçe kontrolünü sağlamaya yardımcı oluyor. Öncelikle elektrik tasarrufundan başlayarak fatura giderlerini azaltmak mümkün.

Ampuller elektrik tüketimi bakımından klasik (geleneksel) ampuller ve tasarruflu (yeni nesil) ampuller olarak ikiye ayrılır. Tasarruflu ampuller genellikle LED teknolojisinin kullanıldığı ürünlerdir ve klasik ampullere göre hem daha iyi ve uzun ömürlü performans gösterirler hem de daha az elektrik enerjisi tüketirler. Klasik ampuller genellikle 60 Watt gücündedir. Bir ay boyunca günde 5 saat kullanılan 1 klasik ampulün aylık elektrik tüketimi yaklaşık 19,25 TL tutarında 9.3 kWh’tir.

Genellikle LED teknolojisine sahip olan elektrik tasarruflu ampuller, klasik ampullere göre daha gelişmiş bir yansıtma teknolojisine sahiptir. Bu sayede daha az enerji harcaması ile daha iyi performans gösterirler. Ayrıca sahip olduğu teknoloji sayesinde LED ampuller 15 yıla kadar kullanım ömrüne sahiptir.

LED ampuller genellikle 12 Watt gücündedir. Bir ay boyunca günde 5 saat kullanılan 1 adet LED ampulün aylık enerji tüketimi yaklaşık 3,85 TL tutarında 1.86 kWh’tir.

Elektronik eşyaları sürekli açık bırakmamak enerji tüketiminde ciddi bir tasarruf sağlamanın en iyi yoludur.

Masaüstü bilgisayarlar kapatıldıktan sonra da enerji tüketmeye devam eder; bu yüzden fişten de çekilmelidir.

Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi, çalışmasını tamamladıktan sonra tuşundan kapatılmalıdır. Bulaşık makinesinde kurutma modu seçilmeyerek ve makinenin kapağı açık bırakılarak, bulaşıkların hava ile kurutulması enerji tasarrufu sağlar.

LED, LCD ve plazma olmayan televizyonlar kumandadan değil, düğmesinden kapatılmalıdır.

Bataryası dolmasına rağmen şarjda bırakılan cep telefonları gereksiz elektrik tüketimine devam eder. Şarjda bırakılan cep telefonları bir saatte yaklaşık olarak 0,5 Watt elektrik tüketir. Ayrıca telefonu şarjda bırakmak, telefonun pil ömrünü de kısaltır.

Haftada 2 defa kullanılan A+ enerji sınıfı çamaşır makinesi ayda 5,28 TL tutarında 7.03 kW elektrik tüketir. Haftada 5 defa kullanılan A+ enerji sınıfı bir bulaşık makinesi ise ayda 16,55 TL tutarında 22.03 kW elektrik harcar.

Bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam doluyken kullanılması, aynı enerji ile daha yüksek verim sağlar. Dolayısıyla çamaşır ve bulaşık makinesini tam kapasite çalıştırmak sadece elektrik değil su tasarrufu da sağlar.

Ayrıca eğer yeterli bulaşık birikmediyse bulaşık makinesini “tek sepet” modunda kullanmak da enerji tasarrufu için düşünülebilir. Çok fazla kirlenmeyen çamaşırlar da çamaşır makinesinde “günlük yıkama” modunda yıkanabilir.

Ütü, 1 saatlik bir kullanımda tükettiği yaklaşık 2,6 kW elektrik ile en çok enerji tüketen elektronik aletlerinden biridir. Bir ütü, A++ sınıfı bir buzdolabından ortalama 5 kat daha fazla elektrik tüketir. Ütünün en çok enerji tükettiği periyot ısınma aşamasıdır. Bu yüzden tüm çamaşırları tek seferde ütülemek enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, son birkaç parçada ütüyü fişten çekip mevcut sıcaklığı ile kullanmak da enerjiyi verimli kullanmaya imkan tanır.

Klima çalışıyorken ortam dışından hava girişine izin verecek şekilde pencere veya kapı açılması, ortam ısısının ani değişimine yol açarak klimanın hem daha verimsiz çalışmasına hem de daha fazla enerji tüketmesine neden olur. Özellikle inverter klimalar, ortam sıcaklığını ölçerek buna uygun iklimlendirme yapan araçlardır. Ortamdaki ani ısı artışı veya düşüşü, inverter klimaların daha fazla elektrik harcamasına yol açar.

​​​​​​Ortalama bir fırın saatte 2500 Watt elektrik tüketir. Fırınların en fazla elektrik tükettiği periyot, ısıtma aşamasıdır. Fırınlar ısınmanın ardından sadece iç ortam sıcaklığını koruyacak derecede ısı üretir. Fırınların kapağını açmak, içindeki sıcak havanın hızlı bir şekilde dışarı tahliye olmasına sebep olarak fırının enerji verimini ve performansını düşürür. Kapak açılıp kapatıldıktan sonra fırın, içeri giren soğuk havayı da ısıtmak için tekrar ısınma moduna geçer. Bu yüzden fırın kullanırken fırın kapağını çok sık açmak, pişirme performansını düşürdüğü gibi enerji tüketimini de artırır.

Kombi türleri ile uyumlu programlanabilir termostatlar, iç mekanlarda istenen sıcaklığın ayarlanmasına ve bu sayede kombinin gereğinden fazla enerji tüketmesine engel olmaya yarar. Programlanabilir termostatlar, ayarlandığı ısı derecesini kombiye komut olarak göndererek çalışır.