İnsanlara güç vermek için söylenen bazı cümleler var ki insanın canını acıtabilir. Aslında söylenen bu sözlerin derinine baktığında gittiği yeri de anlamını da fark edebilirsin. Bazı cümleler can yakar. İyileştirmek için söylenen her kelime doğru etkiyi vermez.

**

Günümüzde, insan ilişkileri oldukça özen gösterilmesi gereken önemli bir konu. Özellikle de teselli edilmeye ihtiyacı olan insanlarla ilişki içerisindeyseniz! Çünkü modern yaşamın zorlukları, pek çok insanın yaşamını farklı açılardan etkiliyor. Bu nedenle, bir insana yardımcı olamaya çalışırken, (niyetimiz tamamen iyi de olsa) o insan üzerinde nasıl bir etki bıraktığımızı bilemeyiz! İhtiyacı olan birine doğru şekilde yaklaşmak, mucizevi şeylere neden olabilir. Öte taraftan farkında olmadan ve istemeyerek yaptığımız yanlışlar (çok küçük gibi görünseler de) işlerin daha fena hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca, insan ilişkilerinde kelimelerin ve cümlelerin ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu unutmamak gerekir! Doğru anda ve doğru şekilde söylenen bir cümle, karşı tarafın sıkıntılarından hiç değilse bir anlığına uzaklaşmasına vesile olabilir. Ama özellikle klişe hale gelmiş bazı teselli cümleleri var ki, işleri daha iyi yapmadığı aşikâr!

**

“Sen güçlüsün, başa çıkabilirsin” Bu klişe cümleyi söylerken iyi niyetli olabilirsiniz. Ancak, bu cümle çoğu zaman karşı tarafın kendini daha da güçsüz hissetmesinden başka bir şeye yaramıyor! Bu işe yaramaz cümle kalıbını kullanmaktansa, desteğinize ihtiyacı olan yakınınıza gerçekten destek olmaya çalışın!

**

“Ben de yaşadım” Zor zamanlar geçiren bir yakınınızın ilgisini başka şeylerle dağıtmak, ona yardımcı olmak adına iyi bir fikir olabilir. Ancak, karşı tarafın ilgisini dağıtmak için ilgiyi kendi üzerinize çekmek gerçekten faydalı mı? Çoğu zaman değil! “Bunları ben de yaşadım” çoğunlukla karşı tarafın acılarını veya içerisinde bulunduğu zor koşulları küçümsediğiniz izlenimi yaratır. Ayrıca, gerçekten de benzer şeyler yaşamış olabilirsiniz. Ama unutmayın, herkesin yapısı ve karakteri farklıdır. Bu nedenle olaylara verdikleri tepkiler ve etkilenme biçimleri de farklılık gösterir. Sonuçta, teselli etmek istediğiniz birisine karşı böyle bir cümle kullanmamaya dikkat edin!

**

“Zaman, her şeyin ilacıdır!” Bu klasikleşmiş teselli cümlesinin karşı taraf üzerinde neredeyse hiçbir etkisinin olmadığının farkında mısınız? Ayrıca, kötü bir dönemden geçen birisine, meçhul bir zamanda acılarının dineceğini hatırlatmak son derece boşuna bir çaba! Bunun yerine yardımcı olmak istediğiniz insanın duygularını anlamaya çalışın. Bu klişe cümle dudaklarınızdan dökülmeden evvel bir kez daha düşünün…