YABANCI DİL ÖĞRENMENİN SINIRI YOK

Yabancı dil öğrenmek sosyal, kültürel, mesleki ve ekonomik anlamda hayli önemli. Üstelik modern zamanların rekabetçi yapısı öğrenilmesi gereken yabancı dil sayısını da artırmış durumda. Ne var ki yeni bir dil öğrenmek bazı insanlar için hiç de kolay değil. Buna karşın dil öğrenmek konusunda neredeyse sınırı olmayan bazı insanlar da var. Örneğin 18. yüzyılda yaşayan Guiseppe […]

YABANCI DİL ÖĞRENMENİN SINIRI YOK

Yabancı dil öğrenmek sosyal, kültürel, mesleki ve ekonomik anlamda hayli önemli. Üstelik modern zamanların rekabetçi yapısı öğrenilmesi gereken yabancı dil sayısını da artırmış durumda. Ne var ki yeni bir dil öğrenmek bazı insanlar için hiç de kolay değil. Buna karşın dil öğrenmek konusunda neredeyse sınırı olmayan bazı insanlar da var. Örneğin 18. yüzyılda yaşayan Guiseppe Gaspardo Mezzofanti isimli İtalyan ilahiyatçının en az 39 farklı dil konuştuğu biliniyor! Ziad Youssef Fazah isimli Lübnanlı ise tam 59 dil biliyor! Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu sıra dışı insanlar polyglot (poliglot) olarak isimlendiriliyor.

Günümüzde, yabancı bir dil öğrenmek pek çok açıdan son derece önemli. Çünkü yeni diller sosyal ve kültürel gelişimin yanı sıra önemli eğitim ve kariyer fırsatları yakalamanıza yardımcı olabilir.

Ne var ki yeni bir dil öğrenmek bazı insanlar için hiç kolay değil. Buna karşın söz konusu yeni bir dil öğrenmek olduğu zaman dünyanın kalanından çok daha başarılı olan insanlar var. Bazı insanların bu kadar fazla sayıda dil bilmesi şaşırtıcı gelebilir. Ancak çok daha ilginç örnekler de var. Ziad Youssef Fazah isimli Lübnanlı 59, 18. yüzyılın sonlarında dünyaya gelen İngiliz iktisatçı John Bowring ise 200 dil biliyor!

Dil öğrenmek konusundaki eşsiz başarılarıyla dikkat çeken bu sıra dışı insanlar polyglot olarak isimlendiriliyor. Çok dil bilen veya birden fazla dil bilen kişiler için kullanılan polyglot Yunanca poly (çok) ve glotta (dil) kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kavram. Ancak bir insanın birden fazla bir dil bilmesi, polyglot olarak kabul edilmesi için yeterli değil. Bu noktada polyglot kaç dil bilir sorusu aklınıza takılabilir. Genel olarak iki ve üzerinde yabancı dil konuşabilen insanlar için “çokdilli” ifadesi kullanılıyor. Yaygın kanaate göre bir kişinin polyglot olarak kabul edilmesi için ise en az 7 yabancı dil bilmesi gerekiyor. Bilimsel çalışmalara göre dünya nüfusunu yüzde 1’inden daha azı polyglot. Ancak bu, bazıları onlarca farklı dil konuşabilen insanların özel bir yeteneği olduğu anlamına gelmiyor!

Dünya üzerindeki insanların pek çoğu, polyglotların dil öğrenmek konusunda özel bir yeteneğe veya üstün bir zekaya sahip olduğunu düşünüyor. Ancak gerçek bu değil!

Polyglot haline gelebilmek için yapılması gereken şey, istikrarlı bir şekilde çalışmak! Birden fazla yabancı dil bilen insanların da yaptığı tam olarak bu. Yani onların dil öğrenmelerini kolay hale getiren özel bir yetenekleri yok. Yalnızca yabancı dillere karşı tükenmek bilmeyen bir merakları, yeni diller öğrenmek için müthiş bir hevesleri ve sadık kalmayı başardıkları sıkı bir çalışma düzenleri var…

 

Exit mobile version