Bugün, kamuoyunda “vergi yüzsüzleri” olarak bilinen devlete vergi borcu bulunan mükelleflerin isimleri açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu verilere göre, listede toplam 36 bin 806 mükellef yer alıyor ve devlete ödenmeyen vergi ve cezaların toplam tutarı 914,9 milyar liraya ulaşıyor. Şimşek, bu borçların 812,8 milyar liralık kısmının tahsil edilemez durumda olduğunu belirtti.
Bakan Şimşek, vergi borcu bulunan mükelleflerin listesinin bugün Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde açıklanacağını bildirerek, 5 milyon liranın üzerinde vergi borcu olanların kamuoyuyla paylaşılacağını vurguladı.
İki Farklı Liste Yayımlanacak
Mükelleflerin vergi borçları, iki ayrı listede yayımlanacak. İlk liste, ikmalen, resen veya idarece yapılan tarhiyatlar neticesinde kesinleşmiş vergi ve cezaları içerirken, ikinci liste vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi borçlarını kapsayacak.
Şimşek, “kesinleşen tarhiyatlar” listesinde 2 bin 464 mükellefin yer aldığını ve bu kişilere ait borç tutarının 53 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Bu listedeki mükelleflerin önemli bir kısmının ya iflas etmiş ya da mal varlığı bulunmayan işletmelerden oluştuğunu belirten Şimşek, 1.752 mükellefin faal olmadığını ve çoğunun sahte belge düzenlemek veya vergi kaçırmak amacıyla kurulduğunu ifade etti.
Sahteciler Yapay Zeka ile Tespit Edilecek
Şimşek, sahte belge düzenleyerek devleti dolandırmaya çalışan mükellefleri tespit etmek için yapay zekadan yararlanılacağını söyledi. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile başlatılan projeyle, sahtecilik yapan mükelleflerin hızlıca belirlenerek mükellefiyetlerinin kapatılması hedefleniyor. Bu sayede dürüst mükellefler korunurken kamu zararının da önüne geçilecek.
Uzun Yıllara Dayanan Borçlar
Bakan Şimşek, ikinci listede yer alan ve 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi borçları 5 milyon liranın üzerinde olan 36 bin 806 mükellefin yer alacağını açıkladı. Bu mükelleflerin yalnızca yüzde 13,1’inin aktif olduğunu ve 801,1 milyar liralık kısmının terk edilen işletmelere ait olduğunu ifade etti.
Şimşek, “Bu listedeki mükelleflerin 30 bin 696’sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914,9 milyar lira. Ancak, tahsil kabiliyeti olmayan alacak tutarı da 812,8 milyar lira. Bu borçların yüzde 88,8’i tahsil edilemiyor, çünkü ya iflas etmiş ya da mal varlığı bulunmayan işletmelere ait.” dedi.
Vergi Tahsili İçin Yoğun Çaba
Vergi alacaklarının tahsil edilmesi konusunda titizlikle çalıştıklarını belirten Şimşek, tüm icra takip işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Borcunu ödemekte zorlanan ancak iyi niyetli mükelleflere taksitlendirme yoluyla kolaylık sağlandığını vurgulayan Bakan, ödenebilir durumda olan 113,8 milyar lira için de vergi dairelerinin gerekli kolaylıkları sunduğunu belirtti.
Bu adımlarla birlikte, devlete borçlu olan mükellefler hakkında daha şeffaf bir yaklaşım izlenecek ve kamunun vergiden doğan alacaklarını tahsil etme konusundaki kararlılık korunacak.
Haber Merkezi