Turuncu Rengin Gizemi Çözüldü
Uzun yıllardır, turuncu kedilerin tüy rengini belirleyen genetik faktörlerin anlaşılmadığı düşünülüyordu. Çoğu turuncu kedi, kedilerin tüy rengini belirlediği düşünülen Mc1r geninin mutasyona uğramamış olması nedeniyle, turuncu rengin kaynağı hala bir sır olarak kalmıştı. Ancak, ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden genetikçi Greg Barsh liderliğindeki bir ekip, turuncu rengin Arhgap36 genindeki mutasyona bağlı olduğunu ortaya koydu.
Rengi Veren Mutasyon Genin Kendisi Değil
Şaşırtıcı bir şekilde, turuncu kedilerin rengini belirleyen mutasyon doğrudan Arhgap36 geninin kendisinde bulunmuyor. Araştırmacılar, bu genin faaliyetini düzenleyen DNA bölümündeki eksilme sonucu, kedilerin tüylerinin turuncu renkte olmasına yol açan bir mutasyon keşfetti. Barsh ve ekibi, turuncu kedilerin Arhgap36 geninde, diğer kedilere kıyasla 13 kat daha fazla RNA ürettiklerini belirledi.
X Kromozomunun Rolü ve Dişi Kediler
Araştırma, Arhgap36 geninin X kromozomunda yer aldığını ve bunun, turuncu tüylü kedilerin çoğunun erkek olma eğiliminde olmasına neden olduğunu açıkladı. Çünkü dişi kedilerde her iki X kromozomundan biri rastgele etkisiz hale gelir ve bu da renkli tüylere sahip calico kedilerin doğmasına sebep olur. Nadiren, hem anne hem de babadan alınan X kromozomları bu mutasyonu taşıdığında, tamamen turuncu renkte dişi kediler de dünyaya gelebiliyor.
Evcil Kediler Genetik Çalışmalar İçin Fırsat Sunuyor
Araştırmada yer almayan genetikçi Dr. Leslie Lyons, “Bu geni uzun zamandır bekliyoruz” diyerek, evcil kedilerin fenotipik ve genetik çeşitlilikleri nedeniyle, genetik araştırmalar için mükemmel bir fırsat sunduğuna dikkat çekti. Bu yeni keşif, kedilerin tüy rengi gibi genetik işlevlerin ve gen ifadesinin düzenlenmesini anlamada önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
Kaynak : Independent Türkçe
Şefiye YILDIRIM