Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı, Isparta il sınırları içerisinde yer alan, özellikle sonbahar aylarında kartpostalları aratmayan manzaralar sunan bir bölge. Bu alan, doğanın korunması adına büyük bir öneme sahip olup, sadece bilimsel araştırmalar ve eğitim programları için girişlere izin veriliyor. 1987 yılında korunmaya alınan bu alan, yaklaşık 1300 hektarlık bir büyüklüğe sahip ve Kasnak Meşesi’nin doğal olarak büyüdüğü tek orman alanı olarak kabul ediliyor.
Kasnak Meşesi, sadece ekolojik değil, biyolojik olarak da büyük bir zenginliğe sahip. Bölgedeki yapılan araştırmalara göre, orman içerisinde 442 farklı bitki türü bulunuyor. Bunların 67’si endemik yani sadece bu bölgede yetişen türler. Ayrıca, 23 memeli türünün de yaşadığı bu alanda, bilimsel çalışmalar ve araştırmalar sıkça gerçekleştiriliyor.
Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı’na girmek isteyenlerin ise kesinlikle özel izin alması gerekiyor. Giriş için dilekçe yazılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından onay alınması gerekiyor. Alana girmeye yetkili olan kişiler, bilim insanları, üniversiteler ve doğa araştırmacıları. Bu alana girilebilmesi için Kovada Gölü Milli Parkları Şefi Bahaddin Uysal tarafından yapılan açıklamaya göre, bilimsel ve eğitim amaçlı girişi talep edenlerin dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Havva ERTÜRK
Kaynak:Onedio