Gıda Fiyatları Enflasyonun Başlıca Etkeni
Öncü göstergeler, kasım ayında da tüketici enflasyonunun önemli bir kısmının gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanacağına işaret ediyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış gıda dışı aylık tüketici enflasyonu ise kademeli bir yavaşlama eğiliminde. Buna karşın, işlenmemiş gıda fiyatları, özellikle taze meyve ve sebze gibi ürünlerdeki yüksek fiyat artışları nedeniyle hala yüksek seyretmeye devam ediyor.
Hizmet ve Temel Mal Fiyatları Sınırlı Artışlar Gösteriyor
Tutanaklarda, kasım ayında temel mal grubunun fiyatlarında sınırlı bir artış gözlemlendiği, hizmet grubunda ise önceki aylarda görülen ılımlı fiyat artışlarının sürdüğü ifade ediliyor. Bu gelişmeler, enflasyonun daha geniş bir yelpazede dengelenmeye başladığını gösteriyor.
Sıkı Para Politikası ve Dezenflasyon Süreci
TCMB, para politikasındaki kararlı duruşunu vurgulayarak, Türk lirasında reel değerlenme, iç talepte dengeleme ve enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanarak, aylık enflasyonun ana eğiliminin düşürülmesi ve dezenflasyon sürecinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Merkez Bankası, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini açıkladı.
Enflasyon Risklerine Karşı İhtiyatlı Durum
TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineleyerek, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarını etkili bir şekilde kullanma kararlılığını koruyacağını duyurdu.
Kaynak : Sözcü
Şefiye YILDIRIM