TAVUK ETİNİN KATMA DEĞERİ YÜKSEK

Balıkesirli Kanatlı Eti Üreticileri tarafından yapılan açıklamada gıdanın başkenti konumundaki Balıkesir’de en büyük katma değeri yaratan gıda ürününün tavuk eti olduğu ifade edildi.

BahattinBaltas 1 scaled - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Balıkesir ili Karesi, Altıeylül, Bandırma, Dursunbey, Erdek, Gönen, İvrindi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk,  Bigadiç, Edremit, Burhaniye ilçeleri Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği yazılı bir açıklama yaparak; sektörün dinamosu konumundaki Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticilerinin üretim süreçlerinde yaşadıkları sorunları açıkladı. 5200 Sayılı Kanun çerçevesinde Balıkesir’de kurulu bulunan Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği; kanatlı hayvan eti üreticilerinin sayısının 700’ü aştığı, birlik konusunu teşkil eden kümes adedinin bin 400’e dayandığı Balıkesir’de; sektörün öncüsü olarak; üretim süreçlerini sürdürülebilir kılmak için faaliyetlerde bulunuyor. Balıkesirli Kanatlı Eti Üreticileri; Balıkesir’in bir gıda şehri olduğunu ve bu gıda şehrinde işlenmiş ve paketlenmiş en büyük katma değeri yaratan gıda ürününün tavuk eti olduğunu ifade ettiler.

“GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ ZORLUYOR”

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada kanatlı eti üreticilerinin en büyük sorununu girdi fiyatlarındaki yüksek artış ve sektörü düzenlemek için çıkarılmış olan ve taraflar arası ilişkiyi sözleşme aracılığı ile düzenleyen Yönetmeliğin uygulamadaki eksikliklerinin olduğu ifade edildi. 15 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “ Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Etlik Kanatlı Hayvan Eti Üretimi Sözleşme Örneği” nin yayınlandığını hatırlatan Birlik Başkanı Bahattin Baltaş; 2017 yılında yürürlüğe giren Yönetmelik ile uygulanmakta olan sözleşmelerin geçersiz hale geldiğini ve 2023 yılında yayınlanan Yönetmelik hükümlerince Bakanlıkça düzenlenmiş tek tip sözleşme örneklerinin kullanılması zorunluluğu konusunda etlik hayvan eti Entegre Tesisleri yetkililerini ve ilgili tarafları uyardı.

“ÜRETİM İMKANLARIMIZ TEHLİKEYE DÜŞTÜ”

BİKÜB Başkanı Bahattin Baltaş: “Balıkesir beyaz et üretimin başkenti konumundadır. Balıkesir’de paketlenmiş en değerli katma değeri yaratan gıda ürünü olan kanatlı hayvan eti üreticilerinin büyük sorunları bulunmaktadır. 2017 yılında yürürlüğe giren Sözleşmeli Üretim Yönetmeliği’ne uyulmaması ve sözleşmelerinin üreticilere teslim edilmemesi ve çeşitli mevzuatsal eksikliklerini sürekli dile getirdik ve uygulanması ile ilgili sürekli girişimlerde bulunduk. Lakin gördük ki bu konuda yeterli mevzuat olmasına rağmen bir türlü yol alamıyoruz. Entegreler tarafından sözleşmeler mevzuata uygun olarak yapılmıyor ve taraflara teslim edilmiyordu. Bir kez daha Entegre tesislere ve taraflara hatırlatmak isteriz. Sözleşmeli üretim ile ilgili yeni yönetmelik; 15 Eylül 2023 tarihli ve 32310 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2017 yılı yönetmeliğine göre yapılan sözleşmeler geçerliliğini yitirmiştir. Mevzuatsal eksiklik olmasın diye Bakanlığımız tarafından 2023 yönetmeliğine göre tek tip yeni sözleşme örnekleri yayınlanmıştır. Tüm sözleşmelerin bu örneğe göre yenilenmesi gerekmektedir. Tavuk eti üreticileri olarak başta kömür, elektrik ve altlık maliyetlerinin büyük artışı başta olmak üzere üretim maliyetlerinin karşılanması konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kış aylarında başta kömür maliyetleri karşısında üretim imkanlarımız tehlikeye düşmektedir” dedi. Ömer Faruk ALA

 

Exit mobile version