İş Birliği Güçlendirilecek
Görüşmede Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, kurumlar arası iş birliğinin zeytin sektöründe önemli bir güç birliği sağlayacağını belirtti. Rekoltenin bu yıl yüksek olduğunu ifade eden Asa, üreticilere verilen desteğin sürdürüleceğini vurguladı. Gelecek yılın “yok yılı” olabileceği tahminine dayanarak, her iki kurumun şimdiden gerekli tedbirleri alması gerektiğinin altını çizdi.
Üretici Desteği ve Artan Maliyetler
Tariş Başkanı Fikret Akova, dünya genelinde zeytin üretiminin bu yıl bol olduğunu, ancak artan üretim maliyetlerinin üreticileri zorladığını söyledi. Akova, mevcut 100 kuruşluk devlet desteğinin yetersiz olduğunu ve bu desteğin artırılması gerektiğini ifade ederek, üreticinin ayakta kalabilmesi için destek çağrısında bulundu..
Sürdürülebilir Finansman Modeli İhtiyacı
Akova, kooperatif birlikleri için sürdürülebilir bir finansman modeline ihtiyaç olduğunu belirterek, “Üreticiye sahip çıkmak için Tariş ve Marmarabirlik gibi kuruluşların varlığı çok önemli. Bu yıl üreticiler bu kurumların önemini daha iyi anlayacaktır,” dedi.
Denetim ve Yaptırım Çağrısı
Zeytinyağı üretiminde merdiven altı üretim sorununa dikkat çeken her iki başkan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş listelerinde zeytinyağının da yer aldığını hatırlatarak, sektörde denetimlerin sıkılaştırılmasını istedi. Özellikle e-ticaret alanında yapılan satışların denetim altına alınması gerektiğini vurgulayan başkanlar, etkili yaptırımların caydırıcı olacağını belirtti.
Son olarak, Tariş Başkanı Fikret Akova, misafirperverliği için Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa’ya teşekkür ederek, bu yılın üreticiler ve sektör için verimli geçmesi temennisinde bulundu.
HABER MERKEZİ