STRES!

Vücudumuz günlük yaşamda karşı karşıya kalınan pek çok koşula tepkiler gösterir. Bu tepkilere göre kişi sağlığını muhafaza ederken, koşulun daha iyi yönetilmesi temin edilir. Vücudun gösterdiği tepkinin sürekli hale gelmesi veya orantısız şekilde gerçekleşmesi halinde vücut sağlığı olumsuz etkilenebilir ve bazı sağlık problemleri meydana gelebilir.

STRES - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

STRES NEDİR?

Stres; vücutta belirli biyolojik, fiziksel ve bilişsel reaksiyonların gelişimini tetikleyen, kişiyi anlık olarak bir tehditle veya mücadele gerektirecek bir sorunla karşı karşıya bırakan koşullarda ortaya çıkan durumu ifade eder. Stres oluşturan bir koşulda vücut savaş ya da kaç cevabı göstererek kendini koşula hazırlar. Buna göre kişi ya strese neden olan koşulla mücadele edecek ya da o koşuldan uzaklaşacaktır.Stres günlük hayatta çok çeşitli koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Topluluk önünde konuşma yapmak, iş yerinde verilen bir görevi son gününe kadar yetiştirmek, düğün organize etmek, üzücü bir olay yaşamak veya fiziksel olarak ciddi bir travmaya maruz kalmak gibi durumlarda vücutta stres yanıtı gelişir. Ancak stres yanıtının orantısız şekilde gelişmesi, stres koşulu sona erdiğinde stres yanıtının devam etmesi ya da sık sık stres yaşanması gibi durumlarda vücut sağlığı olumsuz etkilenmeye başlar ve birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

STRES NEDEN OLUR?

Strese sebep olabilen pek çok farklı durumdan söz etmek mümkündür. Yas, ayrılık ve boşanma, bir yakını kaybetme, işle ilgili problemler, sosyal yaşantıya veya aile hayatına ilişkin sorunlar, maddi problemler gibi pek çok durum stres sorununu beraberinde getirebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda daha büyük bir eve taşınmak, işle ilgili yeni bir terfi almak veya tatil amaçlı bir seyahate hazırlanıyor olmak gibi olumlu gözüken durumlar dahi strese neden olabilir. Özetle stres nedenleri oldukça değişken olabilir. Kısa süreli stres vücut açısından herhangi bir olumsuzluğa yol açmaz, hatta faydalı olabilir. Ancak kişide strese eğilimin fazla olması, stresin sürekli devam ederek kronik stres haline dönüşmüş olması bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Fazla stres zararları oldukça ciddi olabilen bir durum olduğundan mutlaka müdahale gerektirir.

STRESİN ZARARLARI NELERDİR?

Stresin insan sağlığı üzerindeki etkileri bilinenden çok daha fazladır. Özellikle kronikleşmiş stresin fizyolojik etkileri oldukça fazladır. Bu durum çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını yükselterek sağlığınızın bozulmasına yol açabilir. Stres yapmanın zararları arasında ise şunlara yer verilebilir: Kalp Hastalıklarına Yakalanma Olasılığını Artırabilir. Diyabet ve Obezite Riskini Yükseltebilir. Zihinsel fonksiyonları ve ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Saç ve Cilt Sağlığının Bozulmasına Neden olabilir ve Sindirim Sisteminin Çalışma Düzenini Bozabilir

 

Exit mobile version