Taliban: “Pakistan Güçleri Saldırı Başlattı”
Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, yaptığı açıklamada sabah saatlerinde Pakistan güçlerinin saldırı düzenlediğini belirtti. Mücahit, “Pakistan ordusu erken saatlerde saldırı başlattı. En az 12 sivil yaşamını yitirdi, 100’ün üzerinde kişi yaralandı” dedi.
Taliban, ayrıca çatışmalarda çok sayıda Pakistan askerinin öldüğünü, silah ve tanklara el konulduğunu, bazı askeri tesislerin imha edildiğini açıkladı.
Pakistan: “Saldırı Taliban Tarafından Başlatıldı”
Pakistan tarafı ise iddiaları reddetti. Pakistanlı yetkili Ullah Bangulzai, Taliban güçlerinin Chaman bölgesine yakın bir sınır karakoluna saldırı düzenlediğini ifade etti.
Bangulzai, çatışma sırasında Pakistan topraklarında dört sivilin yaralandığını belirtti. Yetkililer, Pakistan ordusunun saldırıya “meşru müdafaa” kapsamında karşılık verdiğini açıkladı.
Barış Süreci Tehlikede
Geçtiğimiz hafta sonu yapılan görüşmelerin ardından kısa süreli bir ateşkes sağlanmış, iki ülke arasında tansiyonun düşmesi beklenmişti. Ancak yaşanan son çatışma, barış sürecinin yeniden çıkmaza girdiğini gösterdi. Uzmanlar, sınır hattında yaşanan bu tür olayların iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri daha da zayıflatabileceğini değerlendiriyor.
Sınırda Gerilim Tırmanıyor
Afganistan ile Pakistan arasında, özellikle Chaman ve Spin Boldak hattında sık sık çatışmalar yaşanıyor. İki ülke arasında sınır güvenliği, göçmen geçişleri ve ticaret yolları gibi konular gerilimin ana nedenleri arasında yer alıyor. Yaşanan son olay, bölgede zaten kırılgan olan güvenlik ortamını daha da tehlikeli hale getirdi.
Sonuç: İki Taraf da Birbirini Suçluyor
Her iki ülke de çatışmadan karşı tarafı sorumlu tutarken, sivillerin yaşadığı can kayıpları uluslararası kamuoyunda endişe yarattı. Afganistan-Pakistan sınırında yaşanan bu son çatışma, bölgedeki barış umutlarını bir kez daha zora soktu.
İHA
