SERKAN SARI GENEL KURULDA KONUŞTU

TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin görüşmeleri sırasında konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı “AKP iktidarı suistimal edilmeye müsait bir fon kuruyor” dedi.

- Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı şunları söyledi:

“FONUN BÜTÇE DENETİMİ YOK MALİ DİSİPLİNDEN UZAK”

“Meclisimize, aile ve gençlik fonu kurulmasına yönelik olarak sunulan kanun teklifinde Cumhurbaşkanına yetki verilmiş, bu yetkilerle kurulacak fonun Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği gibi kullanılmak istendiği durumu ortadadır. Görünen o ki örtülü ödenekler yetmiyor, kurduğunuz fonlar yetmiyor. Fonun bütçe denetimi yoktur ve mali disiplinden uzak yapıda bir fondur. İlgili Bakanlığın da mali disiplini olmadığını hep birlikte Sayıştay denetim raporlarında gördük.

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2022 Sayıştay Raporlarına baktığımızda, dağıtılan yardımlarla ilgili olarak 1 milyar 400 milyon TL alacağın ne yazık ki tahsil edilmediğini gördük. Bakanlık, kendi projelerini denetleyemiyorken kurulacak bu fonun mali disiplini ve denetimi kimler tarafından, nasıl sağlanacak; merak ediyorum. Kurulacak fonla kimlere destek olmayı hedeflediğinizi sormuştum geçen haftaki konuşmamda. Bir defa daha sormak istiyorum size: Bakanlığımız üzerinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her gencimize istediğimiz her türlü desteği verebilecekken yapılan bu düzenlemeyle Suriyeli veya Afgan gibi göçmen veya sığınmacı olarak ülkemize gelen diğer gençlere mi destek olmak istiyorsunuz? Ama alabildiğimiz hiçbir cevap yok. Yasal düzenlemeye bu konuda ilave bir madde koymalıyız. Burada bunu yapabiliriz. Var mısınız bu maddeyi kanun teklifine eklemeye, bir sınır içerisine almaya? Ne yazık ki bu konuda da kör, sağır, dilsiz bir şekilde bakıyoruz.

“FON YANDAŞ DERNEK VE VAKIFLARA KAYNAK MI OLACAK?”

“Diğer merak konusu da bu Fon’la yandaş vakıf ve derneklere kaynak mı aktarmak istiyorsunuz, diye sormuştum. Bilal Erdoğan’ın TÜGVA’sı, YETEV ve Darülaceze, Şefkat Vakfı gibi, Esra Erdoğan Albayrak’ın TÜRGEV ve Ensar Vakfı gibi yine vakıflara ve derneklere kaynak yaratma çabası içerisinde misiniz? Bunu sormak isterim.

Kaybettiğiniz büyükşehir belediyelerinden sağlayamadığınız fonların yerine buradan bir kaynak arayışı içerisinde misiniz? Teklifte açık net bir şekilde kime, nasıl, hangi yöntemlerle yardım yapacağınız ne yazık ki belirtilmemiş. Gelin yasa teklifine bir madde ekleyelim, belgelendirmek koşuluyla desteğe ihtiyaç duyan ihtiyaç sahibi gençlerimizi vermek üzere sınırlandıralım.

“BAKANLARINIZA GÜVENMİYORSUNUZ”

“Aile ve Gençlik Fonu’nun amacına baktığımızda iktidarınızda bugüne kadar Bakanlığımız tarafından bu sorumluluğun yerine getirilmediği anlaşılmakta. Haklısınız, yapamadınız. İktidar olarak muktedir değilsiniz ve kadınlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı koruyamıyorsunuz. Anlaşılan o ki, kendi atadığınız bakanlara ya güvenmiyorsunuz ya da beceremediğinizi düşünüyorsunuz.

AKP iktidarı, yoksulluğu çözmek, bitirmek yerine, yoksulluğu çoğaltarak, yöneterek ülkeyi uçurumun eşiğine getirdi. Maalesef, bu Fon da yoksulluğun sonlandırılmasına katkı sağlayamayacak. İktidarınızda yoksulluğun giderilmesine yönelik sözde yaptığınız düzenlemeler, yoksulluğun azaltılmamış, hatta artmasına neden olmuş olduğunu hep birlikte görüyoruz. Anlaşılan hâlâ yoksulluğu yöneterek siyasi rant peşinde koşuyorsunuz. Bugüne kadar gördük ki Türkiye’de yapılan sosyal yardımların maalesef, yoksulluğu giderici etkisi olmamıştır.

“ŞÜKRET, SABRET, KABUL ET ” DİYEREK AİLELERİ YOK ETTİNİZ

“İktidarınız yoksulluğun bitirilmesini değil sürdürülmesini istiyor. “Şükret, sabret, kabul et.” diyerek hakkını yediğiniz, yok saydığınız kadınları, gençleri, çocukları yoksulluğa mahkûm ettiniz, aileleri yok ettiniz. Verilere baktığımızda Türkiye Aile Destekleri Programı’na yaklaşık 5 milyon başvuru yapıldığı açıklanmıştır. Ne acıdır ki Türkiye’deki yoksul sayısının açık bir göstergesidir bu. 2017 ve 2022 yılları arasında beş yıllık dönemde TÜİK ve ilgili bakanlığın yaptığı çalışmalarda yayınladığı verilere göre 2017’de yardım alan hane sayısı 3.2 milyon 2022’de bu sayı 4,4 milyona yükseldi. 2017’de yardım alan 11 milyon kişi varken 2022’de bu sayı 14 milyona yükselmiş durumda. Bu ne acı bir tablodur? İktidarınızda her geçen yıl halkımız daha da fakirleşiyor, daha da yardımlara ihtiyaç duyar hâle geldi. Yaşattığınız bu yoksulluk en çok kadınlarımızı mutsuz ediyor. Kadınlarımız, evde evladının karnını doyurmakta zorlanıyor. Çocuğu açsa anne gerçekten mutsuzdur, o aile huzursuzdur. Çocuğu mutlu ederseniz anneyi de aileyi de mutlu edersiniz.

“3 KADINDAN 1’İ İŞSİZ”

“Evde, işte, tarlada, sokakta tüm kadınlarımız sosyal devleti yanında hissetmiyor. Türkiye’de 9 milyon ev kadını var ve bunların çoğu işsiz vaziyette. Bugün her 3 kadından 1’i işsiz. Bu gerçeği görmeden kurulan ailenin mutlu, huzurlu bir yuvaya dönüşebilmesi mümkün değildir. Görünen o ki ailenin temeli kadınlarımızı da koruyamıyorsunuz. Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden AKP iktidarı kendi eliyle yarattığı hukuksuz düzenle kadına yönelik şiddetle mücadele etmeye yettiğini savunsa da durum ne yazık ki öyle değil. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin üzerinden iki yıl geçti ve bu sürede 608 kadın yaşamını yitirdi, 463 kadın ise şüpheli bir şekilde öldü.

Teklif sahipleri, ne gençlerimize dair ne de aile birliğini güçlendireceğine dair ayakları yere basan, mantıklı, somut açıklamalar yapamamıştır. Kanunun anlaşılır, açık ve net olması zorunludur. Bu teklif; anlaşılır, açık ve net olmadığı gibi ve sınırlarının belirsiz olduğu görülmektedir. Suistimal edilmeye müsait bir yapıdadır. Kurulan fonun kamusal yararı da bulunmamaktadır. Özetle, AKP iktidarı yine “yaptım oldu bitti” ile yasal bir düzenleme yapma gayretindedir. Bu düzenlemeden vazgeçilerek, Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bütçesinde oluşturulacak bütçe ile, aile kuracak gençlerimize borç ve kredi değil karşılıksız maddi destek verilmelidir.” Şenol TORLAK

 

Exit mobile version