Sahipsiz sokak köpeklerine yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Oylamaya katılan 500 milletvekilinden 275’i kabul oyu verirken, 224 milletvekili ret oyu kullandı. Bir milletvekili ise çekimser kaldı. Yasalaşan kanun, başıboş sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasını, aşılarının yapılmasını ve sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, köpeklerin yeniden sokaklara salınmasını engelliyor.
Muhalefetin tepki gösterdiği, 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Bugün tarihe kara gün olarak geçecek. ‘Evet’ oyu verenleri ne tarih affedecek ne insanlık” dedi. Muhalefet, düzenlemeyi “öldürme kanunu” olarak nitelendirirken, iktidar bu iddiaları reddetti.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Bu kanunda öldürme yok, yalan. Sahiplenme var, teşvik var” ifadelerini kullanarak muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi ise, 4 milyon hayvanın 105 bin kapasiteli barınaklarda nasıl barınacağı sorusuna, “Bu kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren belediyeler 4 yıl içinde belirlenen bütçeyi ayırarak bu barınakları yapacaklardır” şeklinde cevap verdi.
Yeni düzenleme, belediyelere sokak köpekleri için barınak yapma yükümlülüğü getiriyor. Belediyeler, 4 yıl içinde belirlenen bütçeyi ayırarak barınakları yapmak zorunda olacaklar. Bu kaynağı ayırmayan belediye başkanlarına 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kanunun uygulanması, belediyelerin bu yükümlülükleri yerine getirip getirmeyeceği konusundaki belirsizlikler nedeniyle yakından takip edilecek.
Havva ERTÜRK
Kaynak:Onedio