RÜYALARIN GİZEMİ

Hepimizin bildiği gibi uyku, vücudumuz ve zihnimiz için hayati öneme sahip. Bugüne kadar uyku ve vücut sağlığı arasındaki bağlantı üzerine sayısız araştırma yapıldı. Benzer şekilde rüyalar da bilim insanlarının en çok ilgilendiği konulardan biri. Sıklığı değişmekle birlikte herkes rüya görür. Bu rüyalar birbirinden farklı ve değişik özellikler taşımaktadır. Rüyalarda görmenin imkansız olduğu bazı detaylar olduğu […]

RÜYALARIN GİZEMİ

Hepimizin bildiği gibi uyku, vücudumuz ve zihnimiz için hayati öneme sahip. Bugüne kadar uyku ve vücut sağlığı arasındaki bağlantı üzerine sayısız araştırma yapıldı. Benzer şekilde rüyalar da bilim insanlarının en çok ilgilendiği konulardan biri. Sıklığı değişmekle birlikte herkes rüya görür. Bu rüyalar birbirinden farklı ve değişik özellikler taşımaktadır. Rüyalarda görmenin imkansız olduğu bazı detaylar olduğu da söylenmektedir. Özellikle bilim insanları bu konuda çeşitli araştırmalar yapıyorlar.

Akıllı telefonlar: Rüyanızda deniz manzaralı evinizde oturduğunuzu görüyorsunuz, arkadaşlarınızla dışarı çıkacaksınız ancak önce hava durumunu kontrol etmeniz gerekiyor. Muhtemelen bunu yapamayacaksınız. Neden mi? Çünkü çoğu insan rüyasında akıllı telefon görmüyor. 16 bin rüya raporunun incelendiği bir araştırmada, akıllı telefonların rüyaların yaklaşık yüzde 4’ünde yer aldığı ortaya çıktı. Bu durum oldukça garip, çünkü akıllı telefonlar çoğu insan için günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. “Tehdit simülasyonu hipotezi”, rüyaların bizi gerçek dünyada karşılaştığımız hayati tehlikelerle ve stresli durumlarla başa çıkmaya hazırladığını öne sürüyor. Cep telefonları, insanlığın en temel korkuları arasında henüz yerini bulmadı. Çünkü cep telefonları nispeten yeni bir icat. Bu nedenle rüyalarımızda akıllı telefon görme ihtimalimiz epey düşük.

Gıdıklanmak: Gıdıklanmanın nedeni hakkında birkaç farklı teori bulunuyor. Bu durumun sebebi sosyal bağlar olabileceği gibi gıdıklanma sırasında vücudun kendi savunma mekanizmasının ortaya çıkması da olabilir. Araştırmacılar, rüya gördüklerinin farkında olan ve rüyalarında hareketlerini kontrol edebilen insanlarla birlikte çalışarak, kendilerini gıdıklayıp gıdıklayamayacaklarını veya rüyalarındaki diğer karakterler tarafından gıdıklanıp gıdıklanamayacaklarını görmek istediler. Bilinçli rüya görenlerin kendilerini gıdıklayamadıkları ve rüyalarındaki diğer karakterlerin de bunu yapamadıkları ortaya çıktı. Bu, araştırılması garip bir konu gibi görünebilir, ancak sonuçlar insan beyni ile ilgili bilgiler verebiliyor.

Okumak: Rüya görürken bir şeyler okuyamazsınız! Kitaplar, sınav soruları, yol işaretleri, reklam panoları ve ilanlar gibi şeyler de buna dahil. Bunu inkar edenler yüksek ihtimalle yanılıyordur. Uyku döngüleri sırasında dilin anlaşılması ve yorumlanmasıyla ilgili olan beyin bölgeleri büyük ölçüde hareketsiz kalır.

Zamanı deneyimlemek: Bilim insanları rüyada belirli görevleri gerçekleştirmenin ne kadar süreceğini araştırdı. Beynin belirli aktiviteleri işleme şeklini haritalandırdıktan sonra (mesela belirli bir adım sayısında yürümek gibi), bilinçli rüya gören bir grup insandan aynı aktiviteyi rüyalarında gerçekleştirmeleri istendi. Bu kişiler uyurken gözlerini hareket ettirerek, araştırmacılara rüyada ne kadar zaman geçirdiklerini gösterdiler.

Koku almak: Bazı insanlar rüyalarında kokuları deneyimleyebilir, ancak bunlar genellikle gerçek dünyada çok güçlü koku alma duyusuna sahip olan kişilerdir. Bu insanlar oldukça nadirdir. Bu nedenle çoğumuz rüyada koku alamayız.

Exit mobile version