Polonya ve Bulgaristan’dan Türkiye’ye Gıda Alarmı! Limon ve Nar İhracatında Pestisit Şoku

Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen tarım ürünleri tekrar gündemde. Polonya’dan gelen limon uyarısı ve Bulgaristan’dan geri dönen narlar, pestisit kalıntıları nedeniyle Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’ne takıldı. İşte detaylar...

nar limon ihrcaat - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Türkiye’den ihraç edilen limon ve narlarda tespit edilen pestisit kalıntıları nedeniyle Avrupa’dan geri dönüş uyarısı geldi. Polonya ve Bulgaristan’dan gelen bildirimler, tarımsal üretimde denetimlerin önemini bir kez daha ortaya koydu.

 

Polonya’dan Limon İçin Potansiyel Risk Uyarısı

Türkiye’den Polonya’ya ihraç edilen limonlarda yapılan kontroller, pestisit kalıntılarına rastlanmasıyla sonuçlandı. Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’ne (RASSF) yapılan bildirimde, limonlarda Buprofezin ve Etoksazol gibi kimyasallar tespit edildiği belirtildi.

 

Bildirimde, bu kimyasalların maksimum 0,01 mg/kg – ppm seviyesinde olması gerekirken, tespit edilen oranların Buprofezin için 0,041 ± 0,021 mg/kg – ppm ve Etoksazol için 0,043 ± 0,022 mg/kg – ppm olduğu açıklandı. Bu oranlar Avrupa Birliği standartlarının oldukça üzerinde.

 

Bulgaristan Narları Sınırdan Geri Çevirdi

Bulgaristan ise Türkiye’den gelen narlarda yapılan analizler sonucunda ‘Deltamethrin, Pyraclostrobin ve Chlorpyrifos’ kimyasallarına rastladı. Bu durum, narların sınırdan geri çevrilmesine neden oldu.

 

Pestisitler ve Tarımdaki Kullanımı

Tarım ürünlerinde pestisit kalıntıları uzun süredir Avrupa pazarında tartışma konusu. 2022 yılında Türkiye’de yasaklanan Buprofezin, böceklerin büyümesini yavaşlatarak ölümüne neden olan bir pestisit olarak biliniyor. Benzer şekilde Etoksazol, kırmızı örümceklerin larva ve yumurtalarına karşı kullanılan bir madde.

 

Deltamethrin ise böceklerin sinir sistemini etkileyerek ölümüne yol açan bir piretroid pestisit. Bu kimyasalların aşırı ve bilinçsiz kullanımı, ürünlerin uluslararası standartlara uymamasına ve geri gönderilmesine neden oluyor.

 

2022’den Beri Yasaklı Kimyasallar Hala Sorun Mu?

2022 yılında Türkiye’de yasaklanan Buprofezin’in ihracat ürünlerinde hala tespit edilmesi, tarım ürünlerinin denetiminde daha sıkı önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

 

Vatandaşlar ve Uzmanlardan Tepkiler

Yaşanan gelişmeler, hem üreticiler hem de tüketiciler arasında endişe yarattı. Vatandaşlardan Ahmet K., “Avrupa’dan geri gönderilen ürünler bizim pazarımıza mı sunuluyor? Bu konuda daha şeffaf bir denetim gerekiyor,” dedi.

 

Ziraat mühendisi Ayşe Y., “Üreticilerin bilinçlendirilmesi ve ihracat standartlarına uygun üretim yapmaları şart. Aksi halde hem pazar kaybederiz hem de halk sağlığını tehlikeye atarız,” ifadelerini kullandı.

 

Tarımsal Üretimde Sıkı Denetim Şart!

Avrupa’dan gelen bu uyarılar, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında daha sıkı denetimlere ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Özellikle pestisit kalıntılarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi, hem ihracat pazarını hem de halk sağlığını korumak adına büyük önem taşıyor. Haber Merkezi

 

Exit mobile version