Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası çerçevesinde düzenlenen ‘Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Organ Bağışı’ adlı etkinlikte PAÜ personeli ve öğrencilerinden gelen destek ile toplam 209 organ bağışı yapıldı.
Pamukkale Üniversitesi Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı ve Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası çerçevesinde “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Organ Bağışı Kampanyasına Destek Vererek Hayata Dokun” sloganı ile bir kampanya yürütüldü. Diyaliz Programı öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Adile Büşra Özdeş’in organizatörlüğünde PAÜ personeli ve öğrencilerine yönelik organ bağışı farkındalık eğitimleri ve stant etkinliği düzenlendi. Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Uzm. Dr. Özlem Pekel ve Uzm. Dr. Ayşe Yıldız Polat sunumları ile Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda çeşitli programlara yönelik yüz yüze toplam 550 öğrencinin katıldığı eğitimler gerçekleştirdi. Organ Bağışı haftası ile ilgili olarak PAÜ kampüsü içinde dört ayrı yerde dört gün boyunca stant etkinliği düzenlendi.
Bağışçılara sembolik olarak kırmızı kalp takıldı
Diyaliz programı öğrencilerinin ve sağlık müdürlüğü personelinin görev yaptığı stantlarda ziyaretçilere organ bağışı hakkında bilgi verildi. Eğitimlerin sonunda öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz stantlarda organ bağışında bulundular. Stantlarda görev alan PAÜ DSHMYO Diyaliz Programı öğrencileri bağışçılara sembolik olarak kırmızı kalp taktılar ve oluşturulan bağış ağacına çiçeklerini yerleştirdiler. “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Organ Bağışı” sloganıyla çıkılan bu yolda farklı fakültelerden ve Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu personel ve öğrencilerinden toplam 209 organ bağışı ile hedeflenen sayının iki katından fazla bağışa ulaşıldı.
“Bağış ağacına yerleştirilen her çiçek, hayatların da yeşereceğini göstermektedir”
Gerçekleştirilen etkinlikle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade eden PAÜ DSHMYO Müdürü Doç. Dr. Pınar İli, “Ülkemizde organ bağışına ihtiyaç giderek artmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmeler ile kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas, ince barsak, kornea, kemik iliği, kan, deri gibi birçok organın nakli yapılabilmektedir. Ancak nakil yapılacak organ ve dokulara erişimde sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizde kadavra nakillerin sayısının az olması toplumda bu konudaki bilinçlenmenin yetersiz olduğunu göstermektedir. Özellikle bilginin ışığında yol aldığımız üniversitelerde ve hastanelerde kritik görevlerde yer alacak olan sağlık teknikeri adaylarının organ bağışı farkındalığının arttırılmasının yanı sıra toplumun diğer kesimlerinde de bilinç geliştirmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Düzenlediğimiz etkinlikte ulaştığımız bu başarı ekip üyeleri ve öğrencilerimizin özverili çalışmalarının sonucudur. Bağış ağacına yerleştirilen her çiçek, hayatların da yeşereceğini göstermektedir. Bağış ağacımızdaki her bir yaprak bir hayat; her bir çiçek yeni bir bahar; her bir kök farklılıklarıyla bir araya gelmiş, birbirini yaşatan ve birbirine tutunarak büyüyen bağışçılarımızı temsil etmektedir. Bu haftada eğitim faaliyetlerinde görev alan, eğitimlerimize katılan, organ bağışı yaparak ağacımızı yeşertenlere ve organ bağışı bekleyenlere umut olan herkese çok teşekkür ediyor ve organ bağışına destek kampanyasına katılım için çağrımızı yineliyoruz.” dedi.