Öğrenme Güçlüğü, normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip (IQ>85) okuma yazma ve akıl yürütmede zorlanan, matematiksel becerilerini kazanma ve kullanmada zorlanan, herhangi duyusal özrü olmamasına rağmen, konuşma, dinleme, kendini ifade etmede zorlanan, sosyal etkileşim ve algılamada problem yaşayan, belirgin beyin patolojisi, ruhsal hastalığı olmamasına ve normal eğitime rağmen zekasına ve yaşına uygun başarı gösteremeyen bireylerin durumuna denir.
Türleri nelerdir?
• Okuma Güçlüğü
• Okuma Geriliği
• Disleksi
• Akademik Beceri Bozukluğu
• Öğrenme Güçlüğü
Tanı ne zaman konur?
Öğrenme bozukluklarının tanısı genellikle bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde konur. Öğrenme Güçlüğü yaşayan bireylerde genellikle, bireysel uygulanan standart testlerle bireyin kronoloji yaşı, zeka hazırbulunuşluk durumuna göre matematik beceriler, okuma ve yazılı anlatım becerilerinin beklenenden daha aşağı seviyede olması söz konusudur.
Olumsuzluklar nelerdir?
Özgül Öğrenme bozukluğu olan bireyler, okul başarısında, matematik becerilerinde, okuma yazma becerilerinde günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Her ne kadar zeka düzeyleri normal ya da normalin üzerinde de olsa, okul hayatında başarısız olmaları ve kendilerinden beklenen düzeyde performans gösterememeleri söz konusu olmaktadır.
İlkokula başladıkları zaman okumayı çözemediklerinden dolayı sınıf ortalama düzeyinin gerisinde kalırlar.
Neler Yapılmalıdır?
Özgül Öğrenme Güçlüğünün çözümü özel eğitimden geçer. Özel eğitim gören bu çocuklarda çözüme yönelik uygulamalar problemi asmada destekleyici olabilmektedir.
Öğrenme Güçlüğünde Getap nasıl fayda sağlar?
Gelişim takip programı kişilerin normal seviyelerinin üstüne çıkmasında oluşturduğu farkındalık ile bireylerin hem potansiyellerini artırmada hem de içeriğinde barındırdığı birbirinden farklı egzersiz türleri ile akademik başarılarına destek sağlamaktadır.