NARENCİYE SERKTÖRÜNDE ÖNLEMLER ARTTIRILACAK

Türk narenciye sektörü, yıllık 4,7 milyon tonluk üretimiyle dünya sekizinci büyük üretici konumunda bulunmaktadır. 2023 yılında 1 milyar 112 milyon dolarlık ihracatla dünya çapında büyük bir başarı elde eden Türk narenciye sektörü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ortaya çıkan Psyllidi (Yeşillenme) hastalığıyla mücadele etmek üzere harekete geçti.

son sablon 66 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Türk narenciye sektörü, KKTC’deki narenciye bahçelerinde ve enginar tarlalarında görülen yeşillenme hastalığının Türkiye’ye sıçramaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Turunçgil Konseyi, ziraat odaları ve ihracatçı birlikleri gibi sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla ortak bir mücadele başlatma çağrısında bulundu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin narenciye üretiminin riske girmemesi için KKTC’deki narenciye bahçelerinde ve enginar üretim alanlarında biyolojik mücadeleye acilen başlanması gerektiğini belirtti. Uçak, KKTC’nin ada olmasının, hastalıkla mücadelenin daha etkili bir şekilde yürütülmesine olanak sağladığını da vurguladı.

1712326912 1708525740 HAYRETTIN UCAK2 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Türk narenciye sektörünün yıllık üretiminin dünya çapında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Uçak, Türkiye’nin narenciye üretimindeki lider konumunu korumak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Hastalığın Türkiye’ye sıçraması durumunda sektörün büyük zarar göreceğine dikkat çeken Uçak, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşanan benzeri durumların tekrarlanmaması için harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Uçak ayrıca, hastalıkla mücadelede faydalı böceklerin kullanılması gerektiğini ve Türkiye’de Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede olduğu gibi benzer bir biyoteknik mücadelenin KKTC’de de uygulanması gerektiğini belirtti. Son olarak, Ege İhracatçı Birlikleri olarak üreticilere biyoteknik mücadele kapsamında destek verdiklerini ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli bir şekilde hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Türkiye’nin narenciye ihracatında Rusya, Irak ve Ukrayna gibi ülkelerin öne çıktığını belirten Uçak, Türk narenciyesinin dünya pazarlarında önemli bir rekabet avantajına sahip olduğunu ifade etti. Haber Merkezi

Exit mobile version