Evliliğin üç temel bağı olan sevgi, saygı ve güven eşlerin duygularına göre şekillenir. Bu üç temel bağ birbiriyle ilintilidir ve evliliği ayakta tutar.
Evlilik sürecini daha etkili hale nasıl getirebiliriz?
Nebreska Üniversitesi’nde evlilik kurumuna yönelik yapılan araştırma sonucuna göre mutlu evliliklerin üç özelliği tespit edilmiştir:
- Beraber zaman geçirmek
- Takdir(onay) sözcüklerini yeterli düzeyde kullanmak
- Hizmet davranışlarıdır. Hizmet davranışına, kadının, erkeğin bir ihtiyacını
görmesini ya da erkeğin, hasta olduğunda eşiyle ilgilenmesini örnek verebiliriz.
Tüm bunlar, bir biçimde sevgiyi ifade etme dilidir.
Sevginin evlilik için yadsınamaz önemi düşünüldüğünde, eşlerin birbirinin sevgi dilini bilmesi çok önemlidir. Eşinizin olaylar karşısında gösterdiği davranışları analiz ederek onun sevgi dilinin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Bu konu hakkında daha önceki yazımızda bahsetmiştik, bu yazıyı da okumanızı öneririz.
Peki, Evlilik süreci kaç dönemden oluşmaktadır?
Evliliğin üç dönemi:
Evlilik başından sonuna kadar monoton değildir ve birbirinden farklı üç dönemdir.
İlk dönemde eşlerin ilişkisine romantik duygular hakimdir.
Daha sonra, karşılıklı kişilik çatışmalarının yaşandığı dönem başlar. Eğer kişiler bilinçli davranırlarsa bu dönemi aşarlar.
Bu iki aşamadan sonra bağlılık dönemi gelir. Bu süreçte, evlenmeden önce yaşanan aşk da sürer.
Evlilik sağlıklı yürüyorsa, aşk duygusu sevgi ve saygıya dönüşür. Bu yüzden hem aşkın hem arkadaşlığın olduğu evlilikler en ideal birlikteliklerdir. Dolayısıyla aşkın yok olup olmaması evliliğin kendisiyle değil, eşlerin bu duyguyu besleyip besleyememesiyle ilgilidir. Ayrıca birbirine aşık iki kişi evlenmezlerse aşklarının daha uzun süreceğinin garantisini kimse veremez.
Sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir birliktelik yaşamanız dileğiyle…