Sigortacılar tarafından oluşturulan bu senaryolara göre Marmara’da yaşanabilecek büyük bir deprem, sadece can ve mal kaybına değil, aynı zamanda ciddi ekonomik zararlara da yol açabilir. İlk senaryoda, İstanbul’un Avrupa yakası ile Tekirdağ hattı büyük bir yıkımla karşı karşıya kalabilir. İkinci olasılıksa, ilk depremin ardından açığa çıkacak enerjiyle ikinci bir depremin tetiklenmesi ihtimali.
Simülasyonlar Marmara Denizi kıyılarının ciddi bir stres altında kalacağını gösteriyor. Buna göre, olası büyük bir depremde 31 bin binanın ciddi hasar alması veya yıkılması bekleniyor. Ancak bu sayı en kötü senaryoda 140 bine kadar çıkabilir. Ekonomik kayıp tahmini ise yaklaşık 325 milyar dolar seviyesinde.
Noyan Doğan, aynı yazısında DASK verilerine de yer vererek Türkiye’deki konutların sigorta durumunu analiz etti. Ülke genelinde 20 milyon konuttan yalnızca 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortası kapsamında. Bu da %56’lık bir sigortalılık oranına işaret ediyor.
Marmara Bölgesi, %67’ye yakın oranla en yüksek sigortalı konut oranına sahip bölge olurken, onu Doğu Anadolu ve Ege izliyor. Yalova ve Sakarya ise sigorta oranlarında başı çekiyor. Tekirdağ’da ise 318 bin konuttan 251 bini sigortalanmış durumda.
HABER MERKEZİ