KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık seçimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, “Sağlıklı ve canlı görünümlü kurbanlık seçilmeli”dedi.

Balikesir Veteriner Hekimler Odasi Baskani Hudayi Tanrikulu 790x420 1 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık alımları başladı. Hayvanlarını satmak için hazırlıklara başlayan üreticiler, vatandaşlarla pazarlığa girişirken Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu da kurbanlık alacakları uyardı.

“KURBANLIK HAYVAN BİR YAŞINI DOLDURMALI”

Kurbanlık olacak hayvanların bir yaşını doldurmuş olması gerektiğini söyleyen Başkan Hüdayi Tanrıkulu, “Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle halkımızın kurbanlık hayvanın seçimi, kurban etinin insan sağlığına uygunluğu ve etin muhafazasında dikkat edilecek noktalar hakkında bilgilendirmek istedik.             Kurban olacak hayvanın deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir;  koyunun, semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olması halinde, altı ayını tamamladıktan sonra da kurban olabilir. Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla 2017 yılında gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasak” dedi.

“KÜPESİZ HAYVANLARA RAĞBET EDİLMEMELİ”

Kurbanlık hayvanın küpesinin olması gerektiğini söyleyen Başkan Tanrıkulu, “Kurban bayramında vatandaşlarımızın da güvenli noktalardan sağlıklı kurbanlık hayvan almaları için; sığır, manda gibi büyükbaş hayvan satın alacakların, hayvanların kulak küpesi ve pasaportunun olup olmadığını,  koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların ise hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise “Veteriner Sağlık Raporu” olup olmadığını kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilmelidir. Kurbanlık hayvanın küpesi çok önemlidir. Küpeli bir hayvanın kayıtlı hayvan olduğu bilinmelidir. Vatandaşları, küpesiz hayvanlara rağbet etmemeleri yönünde uyarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“BAKIŞLARI VE GÖRÜNÜMÜ CANLI OLMALI”

Kurbanlık alırken dikkat edilecek husurları anlatan Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, “Hayvanın yaşını dişine bakarak anlayabiliyoruz. Vatandaşımız, hayvan sahibine rica ederek dişine bakabilirler. Halk arasında bu “kapağını atmış-atmamış, kazması çıkmış-çıkmamış” olarak adlandırılmaktadır. Öndeki iki kesici dişinin çıkmış olması gerekiyor. Yani süt dişi olmaması gerekiyor. Biz buna “kazma” ya da “kapağını atmış” diyoruz. Başka illerden getirilmiş kurbanlıklardan veteriner sağlık raporu olmayan, sığır cinsi hayvanlar için pasaportu bulunmayan, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan ve küpesiz hayvan alınmamalı. Kurbanlıklar çok zayıf olan, gebe veya yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan hayvanlar kesilmemeli. Ayrıca kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, pis kokulu burun akıntısı olan hayvanların da kesilmesi uygun olmaz. Bunun yanı sıra çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, geviş getirmeyen,iştahsız ve yem yemeyen, fiziki kusuru bulunan,topallayan,kalkmakta zorlanan hayvanlar satın alınmamalıdır” şeklinde konuştu.

“KESİM SIRASINDAKİ STRES ETİN LEZZETİNİ ETKİLER”

Kesim sırasında hayvanın strese girmesinin etin lezzetini değiştireceğini söyleyen Başkan Tanrıkulu, “Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şeklidir. Kesim öncesi ve esnasında yaşayacakları stres ve yorgunluk et kalitesini çok olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hayvan refahına dikkat edilmelidir. Hayvanların kesim gününe kadar alıştıkları ortamda ve sürü içerisinde kalmaları strese girmelerini önleyecektir. Eğer uzun yoldan gelmiş ise kesim öncesinde hayvanların yeterince dinlendirilmiş olmalarına dikkat edilmelidir. Kesim öncesi hayvanın bir gece önceden aç bırakılması da etin kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Hayvanların kesim alanına getirilmeleri esnasında aşırı yorulması, dövülmesi, eziyet edilmesi, acele ettirilmesi, kesilen diğer hayvanları görmeleri ve kesimin tek bir bıçak darbesi ile yapılamaması strese neden olur. Bu durum etin koyu, sert ve lezzetsiz olmasına ve etin daha çabuk bozulmasına yol açar” dedi.

“KESİLEN ETLER BİR GÜN BEKLETİLMELİ”

Kesilen etlerin doğru ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, “Kesim sonrası etlerin muhafazasının et kalitesi ve gıda hijyeni açısından önemli bir konu olup kesim sonrasında elde edilen kasların ete dönüşmesi için yaklaşık bir gün serin/soğuk(14 derecenin altında) ve temiz bir ortamda bekletilmesi gerekmektedir. Bu süreden sonra etlerin tüketilmesi doğru olacaktır. Hemen tüketirseniz çok sert olması nedeniyle hazmı da zordur. Daha sonra etler pişirilebileceği gibi çiğ olarak da muhafaza edilebilir. Etler uzun süre saklanacak ise bir ailenin bir öğünde tüketebileceği kadar küçük porsiyonlara bölünerek buzdolabı poşetlerine konulup dondurulması gerekmektedir. Büyük parçalar halinde dondurulan etler, çözündürüldüklerinde bir defada tüketilemediğinden tekrar tekrar dondurma ve çözündürme işlemleri sonrası bozulabilmekte ve gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Dondurulmadan buzdolabının soğuk bölümünde muhafaza edilen etler hijyenik kaliteye bağlı olarak yaklaşık bir hafta dayanabilmektedir. Küçük porsiyonlar halinde paketlendikten sonra dondurulan ve bu şekilde muhafaza edilen etler ise 6 ay kadar bozulmadan saklanabilir” ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk ALA

 

 

Exit mobile version