Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında 120 bin ton kiraz ihraç ederek 300 milyon dolar döviz elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Uçak, Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan kiraz bahçelerini ziyaret ederek, rekoltenin ve kalitenin oldukça iyi olduğu bir kiraz sezonuna girdiklerini belirtti. Türkiye’de 22 milyon kiraz ağacından 725 bin ton rekolte beklediklerini dile getiren Uçak, bu yıl yaklaşık 120 bin ton kiraz ihracatı hedeflediklerini ve piyasada ideal bir fiyat oluşması halinde 300 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirebileceklerini söyledi.
Uçak, Türkiye’de kirazın en erken yetiştiği bölgelerin Manisa Şehzadeler ilçesi ve İzmir Kemalpaşa ilçesi olduğunu paylaşarak, İzmir ve Manisa’da kiraz ağacı varlığının yüzde 26’sının bulunduğunu belirtti. İzmir ve Manisa’da 147 bin ton kiraz üretildiğini ifade eden Uçak, bu ürünlerin ihracatının erkenci yörelerden başlayarak diğer bölgelerin katılımıyla yaklaşık 6 ay sürdüğünü vurguladı.
Kiraz ihracatında dünya lideri olan Şili’nin, Türkiye’den daha az üretim yapmasına rağmen ihracatta önde olduğunu söyleyen Uçak, Türkiye’nin bu konuda daha fazla potansiyeli olduğunu belirtti. Uçak, Türkiye’nin Çin ve diğer Uzakdoğu ülkeleriyle bitki sağlığı sertifikası anlaşmaları yaparak, uçak kargo filosunu kullanarak ihracatı artırabileceğini ifade etti.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ise Manisa’da yaklaşık 45 bin ton kiraz üretildiğini aktardı. Manisa’nın kiraz üretiminde erkenci bir konumda olduğunu ve uzun bir hasat dönemine sahip olduğunu belirten Öztürk, üreticilere bereketli bir yıl diledi. Haber Merkezi