Etkinliğe, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ‘Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı’ kapsamında gıda ve ziraat mühendisliği mezunu veya öğrencisi gençler de katıldı. Tarım gönüllüleri, gençlik enerjisiyle kiraz hasat şenliğine ayrı bir canlılık kattı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin yıllık 736 bin ton kiraz rekoltesiyle dünya lideri olduğunu belirterek, 2024 yılında kiraz ihracatından 300 milyon dolar döviz hedeflediklerini dile getirdi.
Başkan Uçak, Ege Bölgesi’nde yıllık 260 bin ton kiraz üretildiğini ve Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te 83 bin ton kiraz ihracatı gerçekleştirilerek 215 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını aktardı. Ayrıca, kirazın Çin ve Hindistan gibi pazarlara ihraç edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temaslarını sürdürdüğünü ifade etti.
Kiraz ihracatının lideri Almanya olduğunu belirten Uçak, Türkiye’nin 2023 yılında 215 milyon dolarlık kiraz ihraç ettiğini ve bu ihracatın Almanya, Rusya Federasyonu ve Avusturya gibi ülkelere yoğunlaştığını açıkladı. Ayrıca, pestisitlerin bilinçli kullanımı ve akdeniz meyve sineğinden arındırılmış kiraz üretimi gibi projelerle Türkiye’nin kaliteli kiraz üretimine odaklandıklarını vurguladı.
Kirazın baharın sembolü olduğunu ve genellikle edebiyat eserlerinde, şiirlerde sıkça metafor olarak kullanıldığını ifade eden Uçak, genç girişimcilere işlerini severek yapmalarını önerdi. Uçak, gençlerden akıllı tarım projeleri üretmelerini beklediklerini ve bu projelerin sektöre katkı sağlayacağını dile getirdi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı” sertifika törenine, çeşitli sektörlerden uzmanlar ve birinci olan proje sahibi genç girişimciler katıldı. Haber Merkezi