KESTANE ORMANLARI LEVHALARLA KORUNUYOR

Kestane ormanlarındaki ağaçların gelişimini yavaşlatan ve kestane meyvesinin verimini düşüren Kestane gal arısı ile mücadele sürüyor. Bandırma’daki kestane ormanlarında incelemelerde bulunan Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran’a Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, İşletme Müdürlüğü teknik personeli, Çakıl Mahalle Muhtarı Emrah Parlak ve Kooperatif Başkanı Hasan Hüseyin Tütüncü eşlik etti. “KESTANE ORMANLARIMIZIN SAĞLIĞINA ÖNEM […]

KESTANE ORMANLARI LEVHALARLA KORUNUYOR

Kestane ormanlarındaki ağaçların gelişimini yavaşlatan ve kestane meyvesinin verimini düşüren Kestane gal arısı ile mücadele sürüyor. Bandırma’daki kestane ormanlarında incelemelerde bulunan Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran’a Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, İşletme Müdürlüğü teknik personeli, Çakıl Mahalle Muhtarı Emrah Parlak ve Kooperatif Başkanı Hasan Hüseyin Tütüncü eşlik etti.

“KESTANE ORMANLARIMIZIN SAĞLIĞINA ÖNEM VERİYORUZ”

Kestane ormanlarının sağlığına önem verdiklerini söyleyen Müdür Kayıran, “Kestane ormanlarındaki ağaçların gelişimini zayıflatan ve kestane meyvesi verimini düşüren Kestane gal arısı mücadelemizde etkinliği artırıyoruz. Gal arısı zararlısının paraziti faydalı Torymus sinensis arısını üreterek kestane ormanlarına salınması mücadelesine ilave olarak Kestane gal arısı zararlısını toplayarak popülasyonunu azaltmaya yönelik “Yapışkanlı Sarı Levha” asma mücadelesine Bandırma işletmemizde devam ettik” dedi. Katılımcılara “Yapışkanlı Sarı Levha” uygulaması hakkında bilgiler verilen faaliyette, orman köylüsünün gelir kaybına neden olan gal arısıyla mücadelede, Bölge Müdürlüğüne her türlü tedbirin alındığı ifade edildi.

“KESTANE MEYVESİNİN VERİMİ CİDDİ ÖLÇÜDE DÜŞÜYOR”

Kestane ormanlarındaki gal arılarının kestane meyvesi verimini düşürdüğünü söyleyen Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, “Ağacı hastalıklara karşı dayanıksız hale getirerek büyümesine ve gelişmesine engel olur. Mayıs, Haziran ve Temmuz boyunca ağaçlarda hissedilir derecede zararı görülür. Fazla sayıda gal oluşumu yaprak, çiçek ve meyve sayısında azalmaya neden olur. Fotosentez alanını azaltarak ağaçların büyümesine engel olur. Kestanelerin içine girip gelişmeyi engelliyor ve rekolteyi engelliyor. Arılar kestane üreticilerinin kabusu haline geldi. Biz de Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü olarak gal arılarıyla ciddi bir şekilde mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN EN KÖTÜ HAŞERESİ

Müdür Kayıran, “Kestane gal arısı larvalarının bahar başlangıcında kestane ağacında oluşturduğu kuşburnaya benzeyen yeşil-kırmızı renkli şişikler gal olarak isimlendirilir. Gal aslında kestanenin böceğe karşı kendini korumak için oluşturduğu yapıdır. Bu sebeple Kestane Gal Arısı, kestanelerde son sürgün, tomurcuk ve yapraklarda zarar yapmakta ve hem verimin hem de kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte gal arısı kestane balı üreticilerine de önemli zarar veriyor. Birçok kestane türüne saldırır. Dünyanın en kötü kestane haşeresi olarak kabul edilir. Biyolojik mücadele tarafında ise yırtıcı bir böcek olan Torymus sinensis üretilerek gal arılarının yoğun olarak çoğaldığı bölgeye bırakılmaktadır. Bu parazitoidler gal arılarının çoğalmasını engelleyerek, kestane üretimine faydalı olur” ifadelerini kullandı. Ömer Faruk ALA

Exit mobile version